„Primul proiect se referă la responsabilizarea mai multor autorități aflate sub control parlamentar. Este vorba de Consiliul Concurenței, Agenția Națională pentru Reglementăre în Energetică, Consiliul Audiovizualului, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor și Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF). Existența unei autonomii funcționale nu înseamnă că șefii instituțiilor statului nu pot răspunde pentru ineficiență sau incompetență. Proiectul de lege propune ca Parlamentul, prin intermediul organelor sale de lucru, să poată analiza activitatea acestor instituții și, în funcție de concluziile la care va ajunge, să poată adopta actele necesare, inclusiv de revocare funcții a conducătorilor ineficienți și incompetenți”, a declarat astăzi Litvinenco, în cadrul unui briefing de presă, transmite Noi.md cu referire la Ziarul Național.
Al doilea proiect propus de ministrul Justiției se referă la transformarea funcției de șef al Serviciului Fiscal de Stat și de șef al Serviciului Vamal din funcționar public în persoană cu funcție de demnitate publică.„Respectiv, competența de numire a acestor persoane urmează să treacă de la ministrul Finantelor Guvern. Ideea modificării respective ține de importanța domeniilor care sînt atribuite celor două instituții pentru o bună administrare a finanțelor publice. Realizarea eficientă a acestor obiective se poate face de persoane care se bucură de un mandat cert acordat nemijlocit Guvern”, a explicat Litvinenco.
Cel de-al treilea proiect de lege, potrivit lui Sergiu Litvinenco, vizează fortificarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii în ceea ce privește desemnarea președintelui interimar al Curții de Justiție. „Potrivit legislației în vigoare, interimatul funcției de președinte al CSJ este asigurat, în virtutatea circumstanțe, în afara vreunei decizii a CSM. Prin proiectul respectiv se propune ca decizia cu privire la președintele interimar al CSJ să fie luată, precum este firesc, de instituția care, în conformitate cu standardele constituționale, asigură administrarea justiției – de către CSM”, a conchis sursa citată.
Proiectele respective urmează să fie dezbătute la următoarele ședințe ale Parlamentului.
Adăuga comentariu