X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Fracțiunea PAS a depus o sesizare la CC privind Legea bugetului de stat

23 dec. 2020,, 15:46   Politică
5982 0

Fracțiunea PAS a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind Legea bugetului de stat pentru anul 2021 în partea ce se referă la acumularea mijloacelor financiare la bugetul de stat din aplicarea amenzilor și sancțiunilor.

Semnatarul sesizării, deputatul PAS Dumitru Alaiba, consideră neconstituțională practica de planificare în bugetul de stat a amenzilor și sancțiunilor pe motiv că ar cauza un cerc vicios al abuzurilor și corupției cu amenzi date conform planului.

„Voi știți cîte încălcări o să comiteți în anul 2021? Și știți poate cîte amenzi o să primiți? Nu știți? Dar statul Republica Moldova știe. În 2021 noi o să încălcăm în sumă de 300 milioane lei. Așa e planificat în bugetul de stat. Asta nu e ok și asta chinuie foarte multă lume cu amenzi injuste – cetățeni și mai ales antreprenori.”, a scris deputatul pe pagina sa de facebook.

În opinia deputatului, deseori în Moldova statul împarte amenzi nu pentru că amenda ar fi pedeapsa justă, ci pentru că trebuie bani la buget, iar asta degenerează într-o practică abuzivă, represivă și contrară principiilor constituționale.

Mai mult, parlamentarul amintește că această practică este una veche și, în mai multe rînduri, a fost criticată de mediul de afaceri și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova ca fiind una defectuoasă și contrară bunelor practici din state democratice cu economii de piață dezvoltate.


În acest fel, deputatul acuză guvernarea de abuz, considerînd că suma de 300 de milioane lei, stabilită drept venit din amenzi și sancțiuni, este una arbitrară și nu reprezintă altceva decît o acuzație în avans a cetățenilor.

În concluzie, autorul consideră imperativă declararea neconstituționalității prevederilor liniei bugetare nr. 143 din anexa nr. 2. Și este convins că excluderea acestui „plan de sancționare” va contribui la aplicarea imparțială și egală a legii fără a afecta prezumția de nevinovăție și fără a pauperiza populația.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?