X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Filip: Veaceslav Negruța nu este presat politic de guvernare

14 mai. 2018,, 09:11   Politică
4138 7

Fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța nu este presat politic de guvernare, cum a scris recent pe blogul său. Declaraţia a fost făcută de premierul Pavel Filip, invitat la emisiunea Replica de la Prime.

Prim-ministrul, care acum şase ani deținea funcția de ministru al Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor, a menționat că în 2012 de organizarea concursului privind achiziţionarea a 1,5 milioane de blanchete pentru paşapoarte trebuia să se ocupe instituţia pe care o conducea. Ulterior, aceste responsabilităţi i-au revenit Ministerului Finanțelor, condus atunci de Veaceslav Negruța, exponentul PLDM.

"Prin Hotărîre de Guvern, cei de la PLDM au zis că acest concurs va fi petrecut de către Ministerul de Finanțe. Au participat mai multe companii și nu știu de ce le-au dat cîștigul companiei care au oferit peste nouă milioane de euro ca să plătim pentru aceste blanchete de pașapoarte, cînd în același timp erau companii care au oferit pînă la șase milioane de euro", a precizat şeful Cabinetului de miniştri.

Potrivit lui Pavel Filip, la licitație era și o ofertă de procurare a celor 1,5 milioane de blanchete cu șase milioane de euro. În urma concursului a fost selectată compania franceză care le dădea la un preț de nouă milioane de euro. Totodată, anul trecut, cînd s-a organizat un nou concurs, aceeași firmă a participat iar, însă oferta a fost cu mult mai joasă decît în 2012.

"În 2017, a fost lansat un alt concurs pentru alte un milion și 500 de mii de blanchete și acea companie care a oferit atunci prețul de nouă milioane de euro, acum a venit cu o ofertă de cinci milioane de euro", a menţionat Filip.

Premierul a mai spus că nu l-a acuzat public niciodată pe Veaceslav Negruța că s-ar face vinovat de situaţie: "Nu l-am făcut vinovat pe domnul Negruța, dar în virtutea că el a fost ministru al Finanțelor și a fost responsabil de această achiziție, eu cred că Procuratura trebuie să se lămurească pînă la capăt".

Veaceslav Negruța a acționat în judecată mai multe posturi de televiziune care au reflectat acest subiect. L-am contactat de cîteva ori pe fostul ministru al Finanțelor, însă acesta nu a răspuns la telefon.

Într-o postare pe blogul său, Negruța neagă orice implicare și se declară nevinovat. Tot în 2012, el a fost vizat în altă anchetă penală. Atunci Negruţa a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi a fost pus sub învinuire după ce Ministerul Finanțelor a transferat 400 de mii de euro pe numele lui Pantelei Sandulachi, deputat în primul Parlament şi membru PLDM. Banii i-au fost acordaţi drept prejudiciu moral lui Sandulachi într-un dosar în care decizia emisă de instanța de judecată nu era executorie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?