Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Dodon: "Moldova nu va supraviețui fără o cooperare strînsă cu CSI"

15 mai. 2023,, 15:00   Politică
3588 0

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a numit declarația președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, privind intenția de a se retrage din Adunarea Interparlamentară a CSI (IPA), drept un pas irațional pentru a face pe placul curatorilor occidentali.

El a subliniat că republica nu va supraviețui fără o cooperare strînsă cu CSI, Uniunea Economică Eurasiatică și Rusia.

"Un alt pas irațional al Partidului Acțiune și Solidaritate, al cărui lider este Grosu. A fost făcut din dorința de a-i mulțumi pe curatorii occidentali, contrar opiniei majorității locuitorilor țării noastre, care, judecînd după sondaje, nu doresc o ruptură cu CSI. A declara retragerea din CSI, structurile sale, în scopuri de PR nu este o problemă, ceea ce și face actuala guvernare. De fapt, ieșirea din CSI, cu care țara noastră este legată de sute de tratate și acorduri, nu este o procedură ușoară", a spus Dodon.
El a subliniat că, chiar dacă o astfel de decizie va fi luată la nivel de Guvern și Parlament, aceasta nu va însemna retragerea de facto și de jure din CSI. Fostul președinte al Republicii Moldova a reamintit că o astfel de decizie se ia la nivelul tuturor șefilor țărilor CSI peste 12 luni de la notificarea oficială scrisă.

"Nu mai vorbesc despre problemele cu care vor trebui să se confrunte locuitorii țării noastre, care au suferit deja din cauza crizei catastrofale din economie în care a adus țara actuala guvernare", a adăugat Dodon, amintind de creșterea multiplă a prețurilor la gaze, curent electric, produse alimentare și alte bunuri, o inflație record în ultimii douăzeci de ani care a depășit 30%.

"Ruptura cu CSI va crea noi probleme pentru locuitorii țării noastre ca urmare a denunțării acelorași acorduri semnate în cadrul CSI - să luăm cel puțin acordurile privind regimul fără vize, vamale, fiscale și alte documente importante. Sper că nu se va ajunge la asta, pentru că Guvernul din țara noastră se va schimba cu siguranță - judecând după aceleași sondaje, ratingul actualului președinte și al partidului său scade foarte mult. Iar cei care îi vor înlocui se vor gîndi la problemele oamenilor și nu doar la angajarea lor în Occident", a spus Dodon.

33
1
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?