X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Dodon, despre referendumul propus de PD: Să demonstreze că nu e un truc electoral

13 noi. 2018,, 15:15   Politică
4673 8

Prin propunerea a organiza un referendum cu privire la reducerea numărului de deputați în Parlament, democrații au preluat ideile PSRM, a reacționat astăzi președintele Igor Dodon.

„Ei au decis, totuși, să se inspire din mesajele politice de pe stînga, fie și cu atîta întîrziere”, a comentat Dodon.

Oficialul a amintit că printre temele referendumului consultativ propus de el în septembrie 2017 au fost: reducerea numărului deputaților, de la 101 la 71; anularea legii prin care cetățenii sînt obligați să achite miliardul furat; introducerea în școli a disciplinei ”Istoria Moldovei”, Oferirea de împuterniciri suplimentare Președintelui țării, inclusiv, pentru a dizolva un Parlament iresponsabil.

Atunci însă inițiativa organizării unui plebiscit a fost blocată de guvernare. Igor Dodon i-a îndemnat pe democrați să demonstreze că sînt bine intenționați, prin includerea altor cîteva chestiuni buletinul de vot.

„Dacă democrații pretind că sînt sinceri și că acesta nu este un simplu truc electoral, ci o preocupare reală de opinia cetățenilor, le propun să includă subiectele din acel plebiscit, din anul 2017 și să se inspire pînă la capăt din referendumul propus anul trecut de Președinte. Mai mult, dacă acesta va fi un referendum axat strict pe tematica parlamentară, propun să fie inclus un punct privind interzicerea migrației deputaților de la o fracțiune la alta. În așa mod, se va exclude practica nocivă, cînd un partid cu pondere inițială modestă în Parlament poate obține, datorită migrației deputaților, cea mai mare fracțiune parlamentară și să preia guvernarea. Migrația deputaților trebuie interzisă prin lege”, a comentat el.


Șeful statului a mai menționat că referendumul nu trebuie folosit ca instrument de PR politic.

„Referendumul este cea mai democrată formă de consultare a opiniei cetățenilor, însă acesta nu trebuie transformat și utilizat în calitate de instrument de PR politic în ajunul scrutinelor electorale”, a conchis Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?