Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Deputații BCS cer audierea ministrului Finanțelor și a guvernatorului Băncii Naționale

3 noi. 2022,, 10:51   Politică
1645 0

Blocul Comuniștilor și a Socialiștilor cere audierea ministrului Finanțelor, Dumitru Budianschi și a guvernatorului BNM, Octavian Armașu pentru a oferi explicații referitor la unele împrumuturi interne. Solicitarea nu a întrunit numărul necesar de voturi, transmite tv8.md.

„În condițiile unei inflații de circa 34 de procente și creșterii veniturilor la bugetul de stat de circa 21 la sută, vedem că la data 1 noiembrie Ministerul Finanțelor își asumă să angajeze niște credite destul de exorbitante de circa 1,3 miliarde de lei la niște dobînzi destul de agresive după părerea noastră de 22 la sută. În felul ăsta înțelegem că pe acest fon există lipsa acelor granturi promise. a acelor finanțări externe promise deoarece se apelează la lichiditățile din interiorul țării. Solicităm să fie invitat și audiat ministrul Finanțelor pentru a ne da explicații referitor la angajarea împrumuturilor de 1,3 miliarde de lei și să dea explicații care sînt acțiunile ulterioare a ministerului pentru că înțelegem că cetățenii vor fi nevoiți să întoarcă acești bani din buzunar. Solicităm să fie invitat și guvernatorul BNM pentru a ne da explicații la menținerea a majorărilor ratei de baze care estre aplicată la principalele obligațiuni bancare asta creează costuri enorme”, a menționat deputatul BCS, Petru Burduja.

În context, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a precizat că este gata să ofere lecții deputaților care nu înțeleg cum funcționează bursele internaționale.

„Dacă aveți nevoie ca să înțelegeți cum funcționează bursele internaționale cum se achiziționează pe bucăți și de ce este greu să știm cît la preț ponderat o să fie achiziționat vă rog adresați-vă ca să eliminăm această neclaritate. Poporul trebuie să înțeleagă ce se votează. Ceea ce se împrumută acum, Ministerul Finanțelor pe interior este doar pentru deservirea datoriei existente, pentru a răscumpăra hîrtiile de valoare de stat emise anterior de guvernările precedente”, a relatat deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?