Eurovision stiri: 511
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Deputat PAS, despre rezoluția adoptată în autonomia găgăuză

28 mai. 2023,, 12:45   Politică
4503 0

Congresul deputaților și al autorităților de toate nivelurile din autonomia găgăuză a adoptat, cu o zi înainte, o rezoluție prin care a cerut cote reprezentative pentru autonomie în parlament, guvern, justiție și organele juridice, cu respectarea principiului proporționalității în funcție de numărul de locuitori.

În replică, Vasile Grădinaru, deputat din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la guvernare, și membru al Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, a declarat pentru Radio Moldova că legislația moldovenească reglementează clar procedura de reprezentare în toate instituțiile statului, care au fost create în proporție directă cu voturile cetățenilor.

" Cetățenii din Găgăuzia trebuie să facă uz de abilitățile de a citi și să respecte întocmai legislația. În situația în care ei vin cu solicitări către Parlament, către Guvern, președinte, ca să încalce legislația, acestea desigur că nu vor fi admise. Activitatea noastră se bazează strict pe Constituție și pe lege. Este o acțiune politică coordonată cu FSB-ul și cu cetățeanul din Israel și are scopul de a mai face niște provocări, să mai zădărnicească din elanul nostru de aderare la Uniunea Europeană. Noi mergem spre UE și acolo vom ajunge, chiar dacă unii cetățeni încearcă să impune anumite obstacole", a declarat Vasile Grădinaru.

Participanții la Congresul aleșilor poporului de toate nivelurile din Găgăuzia, care a avut loc ieri la Comrat, au înaintat o serie de revendicări autorităților moldovenești, dintre care cea mai importantă ar fi "stoparea restrîngerii atribuțiilor autonomiei".

La eveniment au participat actuali și foști deputați ai Adunării Populare, consilieri locali, primari și membri ai Comitetului Executiv al Găgăuziei, care au discutat despre situația autonomiei din sudul Moldovei.


În urma unei discuții îndelungate, participanții au adoptat o rezoluție a Congresului deputaților și a autorităților reprezentative de toate nivelurile din autonomia găgăuză, care a stabilit următoarele cerințe față de Guvernul Republicii Moldova:

  • Acordarea statutului constituțional Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei.
  • Aducerea legislației Republicii Moldova în concordanță cu statutul Găgăuziei, stoparea practicilor ilegale ale autorităților centrale care blochează punerea în aplicare a competențelor stabilite prin Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei.
  • Restabilirea, în termen de 3 luni, a activității serviciilor regionale fiscale, statistice, ecologice și a altor servicii în Găgăuzia.
  • Activarea grupului de lucru între Parlamentul Republicii Moldova și APG.
  • Legiferarea și asigurarea unei cote garantate a Găgăuziei în Parlamentul Republicii Moldova, în autoritățile executive centrale, în sistemul judiciar și în organele de aplicare a legii.
  • Stoparea practicii de încălcare a drepturilor Găgăuziei prin anularea legilor Găgăuziei prin intermediul instanțelor de judecată.
  • Restabilirea statutului procurorului din Găgăuzia ca membru al CSJ.
  • Asigurarea transparenței mijloacelor financiare din buget și din fondurile internaționale.
  • Interzicerea activității partidelor a căror agendă include lichidarea Moldovei ca stat independent.

Pentru a lua decizii suplimentare în vederea asigurării respectării de către autoritățile centrale a drepturilor și atribuțiilor Găgăuziei, este planificată o întrunire a Congresului deputaților de toate nivelurile din Găgăuzia, la 9 septembrie 2023.

26
0
0
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?