Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Demidețki: Dmitri Kozak este alegerea exactă

12 aug. 2021,, 17:32   Politică
3148 3

"Faptul că Președintele Republicii Moldova l-a invitat pe Dmitri Kozak este o alegere exactă", a comentat ieri jurnalistul Valeriu Demidețki vizita șefului adjunct al Administrației de la Kremlin.

Jurnalistul, care s-a aflat în mijlocul evenimentelor din 11 august, a relatat pentru noi.md toate detaliile înîâlnirii și a aruncat lumină asupra planurilor de viitor ale Moldovei în relațiile cu Rusia.

"Dmitri Kozak cunoaște foarte bine relațiile ruso-moldovenești, se bucură de încrederea președintelui rus și puțin probabil să existe un negociator mai bun pentru a începe dialogul fructuos între cele două țări. Alegerile cu distribuirea promisiunilor geopolitice către alegătorii naivi au trecut, a sosit proza aspră a vieții. Și chiar dacă între cele două țări există neînțelegeri, adevărații politicienii le discută și le rezolvă la masa negocierilor, și nu prin reproșuri reciproce în mass-media și pe rețelele sociale. Căci, pînă la urmă, oamenii nu i-au ales ca aceștia să ia pîinea de la jurnaliști și bloggeri", a spus Demidețki.

De asemenea, el a vorbit despre intențiile Maiei Sandu de a rezolva situația cu privire la Transnistria: "Moldova, după cum a declarat după discuții Maia Sandu, este interesată în extinderea exportului de produse agricole moldovenești pe piața rusă, de încheierea un contract de livrare a gaze naturale pentru țara noastră, prețurile care au fost recent recorduri din Europa, rezolvarea problemelor sociale de sute de mii de lucrători migranți care lucrează în Rusia, rezolvarea altor probleme presante. Potrivit ei, în cadrul întîlnirii a fost abordat și subiectul reglementării conflictului transnistrean: președinta Moldovei a reconfirmat poziția Republicii Moldova în ceea ce ține de ”relansarea procesului de reglementare exclusiv pe cale pașnică, folosind instrumente politice și diplomatice și a promis că nu ar fi nici o blocadă a Transnistriei, despre care liderii de la Tiraspol a avertizat mai devreme".

Demidețki a precizat că Rusia consideră discuția despre problema transnistreană drept "o problemă internă a Moldovei".


"Potrivit lui Kozak, participanții la negocieri au convenit să "fie prieteni și să coopereze" și să continue negocierile privind exporturile fără taxe vamale ale produselor moldovenești, prețurile la gaze și alte probleme", a spus Demidețki.

Jurnalistul explică că "schimbarea puterii a dezlegat mîinile Moscovei în relațiile cu Moldova. Cînd la Chișinău domnea regimul oligarhului Vladimir Plahotniuc, care, pentru a-și mulțumi patronii americani, a întreprins o serie întreagă de demersuri anti-ruse, Kremlinul nu a putut răspunde aspru. Moscova nu a dorit ca prin aceasta să submineze pozițiile Partidului Socialiștilor și ale liderului său, fostul președinte Igor Dodon, care pledează pentru extinderea cooperării cu Rusia. Acum socialiștii se află în opoziție și se pare că nu există obstacole în calea măsurilor de răspuns. Dar Moscova, cred eu, nu vrea ca relațiile dintre cele două țări să se înrăutățească prea mult, așa cum s-a întîmplat cu Kyivul".

Potrivit lui Demidețki, Kozak a precizat că este mulțumit de discuția cu președintele Moldovei, care s-a dovedit a fi "constructivă și prietenoasă".

"Acest lucru ne va oferi ocazia să inițiem chiar de mîine un dialog pragmatic la nivel interdepartamental cu privire la toate problemele care provoacă îngrijorare conducerii celor două țări", consideră jurnalistul. În același timp, el a menționat că Kozak a subliniat poziția Moscovei: "nimeni nu ar trebui să ofere cadouri nimănui, dar nimeni nu ar trebui nici să încalce nimic". Vladimir Putin a declarat în repetate rînduri că Rusia este "hotărîtă să negocieze cu acei lideri pe care i-a aleși poporul și, spre deosebire de Occident, nu se ocupă cu schimbarea regimurilor în țările vecine, neavînd nici dorință, nici resurse pentru acest lucru".

Potrivit jurnalistului, părțile trebuie să fie consecvente și conștiincioase în promisiunile lor, să nu comită acțiuni neprietenoase. Cum va evolua acest dialog acum depinde de acțiunile Chișinăului: mingea este de terenul său...

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?