X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 507
Preşedintele stiri: 4002

Declarație: „Pragul electoral trebuie micșorat sau eliminat”

27 iul. 2022,, 10:15   Politică
3339 0

Pragul electoral trebuie micșorat sau eliminat. Declarația a fost făcută de Anatolie Prohnițchi, președinte al Partidului Verde Ecologist (PVE).

Politicianul, în cadrul consultărilor publice organizate la Parlament privind proiectul noului Cod electoral, a remarcat că în actualul Parlament 16 mandate ar fi putut aparține altor partide, însă acest lucru nu a fost posibil din cauza pragului electoral înalt – actualmente 5%.

„La alegerile din 11 iulie 2021, Partidul „ȘOR” a obținut 6 mandate. Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut 52 de mandate, iar 11 au fost redistribuite de la alte partide. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a obținut 27 de mandate, iar 5 i-au fost atribuite de la alți concurenți”, a menționat el.

Anatolie Prohnițchi a mai spus, în context, că, „Partidul Acasă Construim Europa – cu 18 mii de voturi, Platforma Demnitate și Adevăr – 34 mii voturi, Partidul Democrat din Moldova – 26 mii, Partidul „Democrația Acasă” – 21 de mii – era normal să fie în Parlament. Toate voturile formațiunilor respective s-au redistribuit altora și nu e puțin, e vorba de 16 mandate. Nu e bine și nu e normal”.

Totodată, el a precizat că, conform datelor, la scrutinul parlamentar, pentru un mandat de deputat a fost nevoie de 14 663 de voturi.


„Se cere de micșorat pragul electoral sau de exclus. Multe țări au făcut acest lucru”, a subliniat președintele PVE.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?