Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4066

Declarație: Legea privind concesionarea spațiilor comerciale la aeroport, ar putea fi anulată

7 iun. 14:30   Politică
9021 1

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, crede că există toate motivele ca Curtea Constituțională să declare neconstituționale modificările recente ale majorității PAS care prevede extinderea termenului contractelor de închiriere a spațiilor comerciale din Aeroportul Chișinău de la 3 la 5 ani.

Nagacevschi a declarat în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4 că sesizarea depusă de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) „are sorți de izbîndă”, anunță Noi.md

„Problema acestui proiect de lege este că el a fost promovat într-o asemenea grabă, încît cei de la parlament au uitat să solicite avizul Guvernului pentru această modificare, deși ea vizează anumite încasări, în cazul în care se dau în concesiune spațiile comerciale de la aeroport nu pentru trei, ci pentru cinci ani. Adică, ele vizează anumite chestiuni bugetare. Comuniștii și socialiștii consideră că este obligatoriu să fie emis avizul Guvernului în cazul în care o lege vizează anumite elemente bugetare. De fapt, practica Curții Constituționale ne confirmă că, în cazul în care se umblă la legi care afectează bugetul, fie în plus, fie în minus, este obligatoriu avizul Guvernului, altfel, astfel de legi se declară neconstituționale. (…) Această sesizare putea să aibă sorți de izbîndă la Curtea Constituțională. Dar astăzi, Curtea Constituțională are elemente politizate, respectiv, cum va acționa Curtea, vom vedea. Va conta interesul public, stabilitatea Constituției și unitatea practicii Curții Constituționale sau va conta interesul lui Andrei Spînu și al Maiei Sandu de a da cît de curînd posibil spațiile comerciale către Lagardere, așa cum se vehiculează în spațiul public, că Maia Sandu s-a angajat de cîteva ori în fața acestei companii la întîlnirile care au avut loc de cîteva ori”, a declarat Fadei Nagacevschi.

Noi.md amintește, deputatii BCS au contestat la Curtea Constituțională modificările adoptate de majoritatea PAS, prin care termenul contractelor de închiriere a spațiilor comerciale de pe Aeroportul Internațional Chișinău a fost extins de la 3 la 5 ani. Potrivit lor, amendamentul a fost adoptat în grabă, încălcînd normele legale și fără a fi supus consultărilor.

Amendamentul a fost propus de șeful Comisiei pentru economie, deputatul PAS Radu Marian, care, după votarea proiectului a anunțat că Parlamentul a votat penturu ca Aeroportul să nu fie privatizat. Ulterior, liderul liberal-democraților, Vlad Filat, i-a recomandă deputatului PAS, Radu Marian, să „nu mai vină cu declarațiile bombastice despre Aeroport, precizînd că „AIC nu a fost pasibil privatizării niciodată, pentru că e obiectiv strategic".


Mai tîrziu, Marian a recunoscut că recentul amendament, nu a avut scopul de a proteja înstrăinarea acestui activ, ci, mai degrabă, de a permite extinderea termenului de dare în arendă a spațiilor comerciale.

27
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?