X 
Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

Oamenii de știință au găsit cel mai vechi vin produs vreodată

22 iun. 06:00   Ştiinţă şi IT
6195 0

O familie a găsit o urnă funerară sub casă care conținea cel mai vechi vin descoperit vreodată. Băutura a fost făcută de romani O familie a găsit o urnă funerară sub casă care conținea cel mai vechi vin descoperit vreodată.

O urnă funerară romană de acum 2.000 de ani dezgropată în sudul Spaniei conține cel mai vechi vin descoperit vreodată în formă lichidă, scrie digi24.ro

Urna a fost descoperită în timpul unor lucrări de renovare a unei proprietăți din Carmona în 2019, iar conținutul a fost analizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Cordoba într-un studiu publicat luni.

Autorul cercetării, José Rafael Ruiz Arrebola, un profesor de chimie organică, a spus pentru CNN că urna conține rămășițe incinerate, fildeș ars care cel mai probabil provine de la un rug funerar și în jur de 4,5 litri de lichid roșiatic.

„Când arheologii au deschis urna, aproape că am înghețat”, a spus Arrebola. „A fost foarte surprinzător.” Echipa a analizat chimic lichidul și a descoperit că este vin. Aceasta a fost o surpriză încă și mai mare, întrucât vinul se evaporă destul de repede în mod normal și este instabil chimic, potrivit lui Arrebola.


„Asta înseamnă că este aproape imposibil să descoperi ceea ce am găsit noi”, a spus el, explicând că vinul s-a păstrat datorită unui sigiliu ermetic care a prevenit evaporarea. Nu se știe sigur cum s-a format sigiliul.

4
0
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?