X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

De ce nu este numit al șaselea judecător al Curții Constituționale a Republicii Moldova

19 ian. 2023,, 14:00   Politică
3837 0

Doar cinci din cei șase judecători prevăzuți de lege activează în prezent la Curtea Constituțională a Republicii Moldova, iar cel de-al șaselea judecător nu este numit de teama că acest lucru ar putea încălca situația de acolo, cînd deciziile sînt luate în interesul actualelor autorități cu trei voturi împortiva la două.

Această opinie a fost exprimată de directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, expert în domeniul securității, fost viceministru al Afacerilor Externe, Valerii Ostalep, vorbind în cadrul emisiunii "По фактам" cu Iulia Feodorova, relatează Noi.md .

El a atras atenția asupra faptului că Curtea Constituțională va decide soarta deputaților Partidului Șor rămași în Parlament, pe care autoritățile vor să-l interzică.

"Curtea Constituțională va decide. Acum există o situație de ”trei la doi” și o monitorizare constantă, iar toate deciziile vor fi "în cadrul legii și al intereselor statului”. Iar dacă acolo vă apărea un al șaselea judecător, atunci cine știe cine este acest al șaselea? Pentru ca cu ajutorul său să nu fie reales întîmplător președintele Curții Constituțional", a spus Valerii Ostalep.

Potrivit lui, jurnaliștii din Republica Moldova se interesează puțin de Curtea Constituțională, deși toate partidele luptă pentru funcția de președinte al Curții Constituționale și controlul asupra Curții Constituționale.

"De ce? Pentru că Curtea Constituțională poate lua orice decizie care poate anula orice lege, o poate schimba. Și de aceea nu ai nevoie de control asupra Parlamentului dacă ai cinci judecători ai Curții Constituționale sau cel puțin trei, ca în situația noastră. Este foarte convenabil", a declarat directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, expert în domeniul securității, fost viceministru al Afacerilor Externe.

27
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?