Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Cum vor evolua relațiile dintre Chișinău și Kiev după schimbările din Ucraina?

24 iul. 2019,, 15:00   Politică
2370 1

Dacă în politica noii conduceri a Ucrainei va prevala pragmatismul, acest lucru poate contribui la rezolvarea mai multor probleme importante care afectează interesele Moldovei.

Această opinie a fost exprimată de istoricul, politologul, fostul membru al parlamentului Moldovei Zurab Todua, comentînd pentru portalul eNews perspectivele dezvoltării relațiilor moldo-ucrainene după alegerile recente în Rada Supremă a Ucrainei, transmite Noi.md.

El a menționat că, după cum era de așteptat, alegerile parlamentare din Ucraina au fost cîștigate de partidul lui Vladimir Zelenski "Slujitorul poporului". Pentru prima dată din 1991 în Rada Supremă un partid deține majoritatea ceea ce îi permite să formeze individual un guvern.

"Aceasta înseamnă că Vladimir Zelenski își va asuma absolut toată responsabilitatea pentru dezvoltarea în continuare a situației din țară. Dacă Vladimir Zelenski va dori să împartă această responsabilitate cu cineva, el poate invita în coaliție partidul ”Golos” al lui Sveatoslav Vakarciuk. Desigur, în istoria lumii moderne, alinierea în care cetățenii predă soarta unei țări în mîinile unui actor și cîntăreț nu este una obișnuită. În orice caz, nu-mi amintesc astfel de exemple (cu excepția lui Ronald Reagan în SUA). Rezultatele votului, în opinia mea, indică cu siguranță faptul că populația Ucrainei dorește stabilitate, pace și speră la un miracol. Vladimir Zelenski și echipa lui pot, cel puțin în prima perioadă, folosindu-se de încrederea oamenilor, să încerce să asigure stabilitatea și pacea", a subliniat Zurab Todua.

Potrivit lui, dacă în politica noii conduceri a Ucrainei va prevala pragmatismul, acest lucru poate contribui la rezolvarea mai multor probleme importante care afectează interesele Moldovei. În primul rînd, este vorba despre tranzitul energiei din Rusia, exportul produselor moldovenești în Rusia și soluționarea problemelor controversate privind utilizarea bazinului hidrografic al Nistrului.


"Este de la sine înțeles că liderii celor două state ar trebui să rezolve și problema legăturilor de corupție. După cum se știe, urmele negocierilor neconvenabile ale reprezentanților fostului guvern în Moldova, duc anume în Ucraina. Cu toate acestea, autoritățile moldovenești acționează atît de încet și neîndemînatic, încît mă îndoiesc că se va ajunge la problema dezvoltării relațiilor reciproc avantajoase cu Ucraina", a spus istoricul, politologul, fostul deputat al parlamentului Moldovei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?