X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Corina Crețu: Moldova trebuie să își continue angajamentele față de UE

17 mai. 2018,, 18:01   Politică
4205 6

Relațiile de cooperare dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova sînt reglementate de Acordul de Asociere, iar faptul că Republica Moldova ar fi primit statut de observator în Uniunea Economică Eurasiatică /UEE/ reprezintă o problemă de ordin intern.

Declarația a fost făcută astăzi de către Comisarul European pentru Politica Regională, Corina Crețu, în urma unei întrevederi la Chișinău cu Prim-ministrul Pavel Filip, relatează MOLDPRES.

Sursa citată a specificat că actul oficial ce ghidează politica externă a Republicii Moldova este Acordul de Asociere cu UE. „Încă un act important este și Acordul de Liber Schimb. Uniunea Europeană așteaptă ca Republica Moldova să-și continue angajamentele asumate, iar faptul că țara ar fi primit statut de observator în Uniunea Economică Eurasiatică reprezintă o problemă internă. Baza de colaborare dintre UE și Republica Moldova este Acordul de Asociere”, a spus Corina Crețu.

La rîndul său, Premierul Pavel Filip a remarcat că Republica Moldova este o țară parlamentară, iar Acordurile ce țin de politica externă și angajamentele țării în raport cu alte state trebuie aprobate de Parlament și Guvern, altfel sînt nule.

„Acum un an, cînd șeful statului a solicitat statutul de observator, acest statut nici nu exista, atunci a și fost inventat. Toate Acordurile externe semnate cu țara noastră necesită a fi ratificate de Executiv și Legislativ, iar actele care nu prevăd ratificarea nu au putere juridică. Declar oficial că Guvernul nu va aloca bani pentru a acorda asistență unor observatori în Uniunea Economică Eurasiatică. Unica opțiune pentru Republica Moldova este Uniunea Europeană”, a menționat Filip.


În cadrul unei vizite efectuate la Soci, şeful statului Igor Dodon a anunţat că R. Moldova a fost acceptată în calitate de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice. Un tratat în acest sens a fost semnat de către șeful statului în luna aprilie 2017. Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, Igor Dodon a declarat că ar deține toate împuternicirile necesare pentru a semna tratatele internaționale. Potrivit oficialului, acest drept i-ar fi asigurat prin Constituție.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?