Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Consiliul Federației: Rusia ar putea opri importul de produse din Moldova

3 aug. 2023,, 14:15   Politică
3599 0

Drept răspuns la acțiunile neprietenoase ale Chișinăului, Rusia ar putea renunța la importul produselor din Moldova.

Despre acest lucru a declarat pentru ”Парламентская газета” primul vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Consiliului Federației, Vladimir Jabarov.

Printre posibilele măsuri de răspuns, senatorul a numit și restricția de intrare a cetățenilor republicii. "Am putea întrerupe livrarea de bunuri din Moldova în Rusia, în special de produse agricole care nu sînt necesare în Occident și, în special, în Europa, deoarece acolo nu au unde să vîndă produsele italiene și franceze. De asemenea, consider că s-ar putea să restricționăm intrarea moldovenilor care merg în Rusia la muncă", a spus senatorul.

Anterior, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a cerut reducerea cu două treimi a personalului diplomatic de la Ambasada Rusiei în Republica Moldova. Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a declarat că în prezent sînt elaborate măsuri concrete de răspuns la decizia Chișinăului de a reduce radical numărul de angajați ai instituțiilor străine rusești din Moldova.

Potrivit lui Alexei Polișciuk, Directorul celui de-al doilea departament CSI al Ministerului rus de Externe, această decizie a Chișinăului este considerată drept un nou "pas neprietenos" orientat spre distrugerea relațiilor ruso-moldovenești. Polișciuk a explicat că argumentele Moldovei precum că este vorba despre echivalarea personalului cu numărul personalului Ambasadei Moldovei la Moscova, puțin probabil că pot induce în eroare pe cineva. După cum a menționat directorul celui de-al doilea departament al țărilor CSI al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, decizia corespunzătoare a Chișinăului a fost precedată de o campanie anti-rusă cu acuzații nefondate și care nu au nicio legătură cu realitate în adresa Ambasadei Ruse de "implicare" în treburile interne ale Moldovei și "activități de spionaj".


După cum s-a anunțat anterior, Moldova reduce personalul ambasadei Rusiei la Chișinău. Această decizie a fost anunțată după publicarea într-o sursă mass-media a unor informații precum că pe acoperișul complexului de clădiri ale Ambasadei Rusiei la Chișinău există multe antene, care sunt "folosite pentru spionaj”.

Întrebat de ce aceleași antene de pe clădirea ambasadei SUA - e bine, dar de pe clădirea ambasadei ruse - e un lucru rău, ambasadorul rus în Moldova, Oleg Vasnețov, a menționat că, din păcate, conducerea Ministerului Afacerilor Externe nu oferă niciun argument.

Conform deciziei Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, la etapa actuală, reprezentanța Rusiei și Republicii Moldova în baza principiului parității ar trebui să fie 10 funcții diplomatice și 15 funcții administrative, tehnice și oficiale. Potrivit notei diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe transmise părții ruse, decizia autorităților moldovenești urmează să fie pusă în aplicare pînă la 15 august 2023.

Mulți moldoveni asociază aderarea Republicii Moldova la UE cu prosperitatea și dezvoltarea. În același timp, mulți moldoveni nu văd un viitor luminos nici în UE, nici în alte asociații, ci îl văd în neutralitate, dezvoltarea țării și coexistență, precum și în dezvoltarea relațiilor atît cu Estul, cît și cu Vestul.

26
0
0
3
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?