TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Comunitatea evreiască din Moldova condamnă declarațiile Maiei Sandu

Declarațiile liderului PAS, Maia Sandu, despre criminalul de război Ion Antonescu sînt inadmisibile. Comunitatea Evreiască din Moldova (CERM) și-a exprimat poziția în această privință. În adresarea sa oficială, organizația a condamnat cu fermitate faptul că Sandu, la canalul TVC21, l-a numit pe Antonescu "o figură istorică despre care se pot spune atît bune, cît și rele".

CERM a reamintit că Antonescu se face vinovat de organizarea crimelor în masă împotriva evreilor și romilor, a exterminării a circa 300 de mii de oameni. Mai mult decît atît, Antonescu a fost recunoscut drept criminal de război și executat în anul 1946, pentru crimele împotriva umanității, comise de el. Declarația Maiei Sandu EORM o califică ca fiind o denaturare și negare a paginilor tragice ale istoriei.

EORM regretă că, potrivit legilor Moldovei, liderul PAS nu poate fi trasă la răspundere penală pentru negarea Holocaustului și glorificarea fascismului. "Din păcate, unele figuri publice și politice nu pot fi aduse în fața justiției și nu își pot crea imaginea politică decît prin negarea și distorsionarea faptelor istorice, incitînd la ură și provocări etnice și interreligioase de natură discriminatorie", se spune în declarație.

Totodată, EORM reamintește că în zeci de țări, inclusiv în România, pentru aceasta există răspundere penală. Mareșalul Ion Antonescu este recunoscut drept criminal de război în România, iar Mișcarea legionară este oficial considerată organizație fascistă, fiind interzisă. Conform legii române 217/2015, promovarea publică a criminalilor, care au comis infracțiuni împotriva umanității, presupune pedepsirea cu închisoare de la 3 luni pînă la 3 ani, cu privarea de anumite drepturi.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load