X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Comisia Europeană va prezenta Consiliului European raportul de progres înregistrat de R. Moldova și Ucraina

13 mar. 09:15   Politică
2142 1

Comisia Europeană va prezenta Consiliului European raportul de progres înregistrat de Republica Moldova și Ucraina în parcursul lor european. Comisia a finalizat propunerile pentru proiectul de cadru de negociere cu cele două state, care vor fi înaintate Consiliului European.

„Pentru a avansa pe calea UE a Ucrainei și a Moldovei, Comisia prezintă astăzi proiectul de cadre de negociere și, de asemenea, va informa Consiliul cu privire la progresele realizate de aceste două țări în abordarea recomandărilor formulate în raportul Comisiei privind extinderea din 8 noiembrie”, a subliniat Oliver Várhelyi, comisar european pentru extindere și vecinătate, informează tv8.

„Luptînd pentru existența sa de mai bine de doi ani, Ucraina a demonstrat o rezistență și un angajament remarcabile și a făcut progrese substanțiale pe calea sa către UE. În ciuda atacurilor hibride din partea Rusiei, Moldova a făcut progrese suplimentare în reformele sale de aderare la UE și a demonstrat o rezistență impresionantă. Prezentarea proiectului Cadrelor de Negociere pentru Ucraina și Moldova este un pas înainte în acest proces”, a spus șeful diplomației europene Josep Borrell.

Odată ce Consiliul European va adopta cadrele de negociere, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene va prezenta poziția comună a UE convenită în cadrul primei conferințe interguvernamentale cu fiecare țară, marcînd începutul oficial al negocierilor de aderare. Cadrele de negociere vor fi făcute publice la această etapă.

Totodată, Comisia Europeană a recomandat marți, 12 martie, deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Bosnia și Herțegovina. Potrivit Comisiei, din decembrie 2022, cînd a obținut statut de țară candidat, Bosnia și Herțegovina și-a asumat reforme importante care au adus rezultate pozitive. De asemenea, conducerea acestui stat a manifestat un angajament ferm de a avansa în reformele în așteptare, cum ar fi adoptarea legii privind prevenirea conflictelor de interese și a legii privind combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului.


„Recomandarea de astăzi de a deschide negocierile de aderare cu Bosnia și Herțegovina trimite un mesaj important de sprijin tuturor cetățenilor acestora și un semnal clar al angajamentului UE față de perspectiva UE a țării, ca o Bosnia și Herțegovina unică, unită și suverană. Dinamica pozitivă pe calea reformei Bosniei și Herțegovinei trebuie să continue”, a spus șeful diplomației europene Josep Borrell.

3
0
0
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?