Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ce spune administratorul Moldovagaz despre datoria Transnistriei la gaze

2 noi. 2021,, 16:09   Politică
3457 1

Subiectul datoriilor malului stîng ar trebui luat în considerare în complexul general al politicii de reglementare a conflictului transnistrean.

Potrivit agenţiei Infotag, despre acest lucru a declarat administratorul Moldovagaz, Vadim Ceban, la postul de televiziune TV8, transmite Noi.md cu referire la Știri.md.

Vorbind despre acumularea datoriilor pentru gazele consumate pe malul stîng, Ceban a spus că problema trebuie analizată mai cuprinzător, în contextul general al politicii în privinţa Transnistriei. Totodată, el a spus că Moldovagaz are pîrghii pentru a influenţa situaţia.

"Aceste pîrghii există. În viitorul apropiat, ne vom gîndi la acest mecanism. Însă, pentru moment, abordarea trebuie luată în considerare din punct de vedere al imaginii de ansamblu a reglementării transnistrene. Este mai mult o chestiune de politică", a spus Ceban.

El a subliniat că Moldovagaz ridică constant subiectul plăţii gazelor de către Transnistria. Potrivit lui, compania nu este mulţumită de situaţia actuală, adresîndu-se în instanţă în ceea ce priveşte datoria malului stîng, formată în perioada 2011-2020.


"Cîştigăm aceste procese. Dar faptul că nu putem executa hotărîrile judecătoreşti pe malul stîng din nou se referă la politică. De asemenea, trebuie să ţinem cont de dependenţa energetică a Republicii Moldova de Centrala de la Cuciurgan, nu putem întrerupe brusc relaţiile. De asemenea, nu trebuie să uităm că Tiraspoltransgaz este acţionar al Moldovagaz", a spus Ceban.

El a confirmat, de asemenea, că în timpul crizei gazelor, prin gazoductul Iaşi-Ungheni s-au efectuat mai degrabă livrări tehnice decît comerciale.

Ceban a remarcat că termenii de plată după prelungirea contractului cu Gazprom nu s-au schimbat - pînă în data de 20 se achită pentru consumul din luna precedentă, plus un avans de 50% pentru luna curentă. El a numit aceste condiţii drept foarte bune.

Totodată, conform condiţiilor modificate pentru importul de gaze, preţul gazului se va schimba în ultima zi a fiecărei luni.

Referindu-se la posibilitatea de a cumpăra gaze din surse alternative, Ceban a spus că, în prezent, există 24 de comercianţi independenţi în Moldova, piaţa este liberalizată din 2016 şi nu există restricţii la importul de gaze din surse alternative.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?