X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

"În condiții reciproc avantajoase". Moldova a acceptat să achite datoria de 700 milioane dolari către Gazprom

30 oct. 2021,, 17:35 (reactualizat 31 oct. 2021,, 10:24)   Analitică
12034 17

Au devenit cunoscute detaliile noului contract de furnizare a gazului rusesc în Moldova.

Gazprom și Moldova au prelungit pentru cinci ani contractul de furnizare a gazelor. Acesta va intra în vigoare de la 1 noiembrie. Chișinăul a propus o formulă de preț care va fi "mai mic decît cel de piață". În plus, republica a acceptat să achite datoria de 700 de milioane de dolari acumulată în ultimii ani, dar fără a lua în considerare datoria Transnistriei. Citiți mai multe despre termenii contractului în materialul "Газетa.Ru".

Gazprom, după cum a anunțat compania, a prelungit contractul cu Moldovagaz SA pentru furnizarea gazului rusesc consumatorilor moldoveni de la 1 noiembrie 2021 pentru o perioadă de cinci ani "în condiții reciproc avantajoase".

De asemenea, se menționează faptul că Chișinăul a acceptat să achite datoria istorică din anii anteriori - ținînd cont de penalități, suma a constituit aproximativ 700 de milioane de dolari.

La acest cord s-a ajuns în cadrul întîlnirii directorilor Gazprom cu delegația din Moldova, care a avut loc la 29 octombrie la Sankt Petersburg. Părțile au convenit asupra condițiilor noului contract - formula de calcul a prețului propus de Chișinău, precum și au convenit să efectueze un audit al datoriei Moldovagaz, rambursarea acesteia și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili calendarul de decontare.


Cît vor costa gazele naturale

Potrivit TASS, conform noului acord, prețul gazului rusesc pentru Moldova ar putea crește pînă la 500-600 USD pentru 1 mie de metri cubi. Creștere dublă a prețului combustibilului ar fi influențat de schimbările de pe piață, a menționat sursa agenției.

În același timp, Chișinăul a declarat că gazul rusesc va fi mai ieftin decît orice alte surse – prețul său va fi "sub cel de piață", a declarat Alina Merlici, consilierul viceprim-ministrului, ministrului Infrastructurii Republicii Moldova, Andrei Spînu.

"Fără condiții politice"

Gazprom este principalul exportator de gaze în Moldova. În același timp, contractul anterior de furnizare a gazelor a expirat la sfîrșitul lunii septembrie.

În condițiile lipsei gazelor, o parte din întreprinderile moldovenești au trecut la păcură. În țară a fost introdusă stare de urgență și a început căutarea furnizorilor alternativi de gaze.

La rîndul său, Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, la 27 octombrie, a subliniat faptul că ”Moscova nu înaintează Chișinăului condiții politice pentru a relua livrările de gaze”.

El a adăugat că Moldova are o "problemă a datoriei" către Rusia pentru gaze și a reamintit, de asemenea, că Gazprom a propus Chișinăului o reducere la livrările ulterioare.

În timpul negocierilor, părțile au prelungit acordul actual pînă la sfîrșitul lunii octombrie. În această lună, țara importă gaze la un preț de piață de aproximativ 790 USD pentru 1 mie de metri cubi (anul trecut prețul a fost în medie de 148 USD).

Volumul anual necesar de gaze naturale al Republicii Moldova este estimat la circa 2,9 miliarde de metri cubi (1,6 miliarde de metri cubi revin regiunii transnistrene) – în medie cîte 8 milioane de metri cubi de gaze pe zi.

Interesele furnizorului

Alexei Grivaci, director adjunct al Agenției Naționale petru Securitate Energetică din Rusia, a declarat că noul contract protejează interesele companiei ruse ca furnizor.

Gazprom a menționat anterior că părțile au semnat un "protocol privind soluționarea problemelor actuale din domeniul gazelor", iar prelungirea acordului de furnizare a gazelor este în avantajul ambelor părți.

"Contractul încheiat pentru o perioadă de cinci ani înseamnă protejarea intereselor companiei ruse ca furnizor.

Iar datoriile Moldovei sînt atît de evidente încît problemele cu auditul în companie, se pare că nu vor exista.

Semnarea unui nou contract între Gazprom și Moldova este rezultatul negocierilor obținute prin compromis", a spus Grivaci. Potrivit lui, partea rusă a avut o poziție foarte puternică în aceste negocieri, dar în același timp "a existat și necesitatea de a nu exagera cu această putere, deoarece într-o poziție de risc extrem se afla viața oamenilor din Moldova și din Transnistria". În plus, Gazprom deține pachetul de control la Moldovagaz.

De unde a apărut datoria de 700 de milioane de dolari

Suma de 700 de milioane de dolari este datoria Moldovagaz SA față de Gazprom, minus datoria Transnistriei față de întreprinderea moldovenească.

Potrivit datelor disponibile, compania rusă estimează valoarea datoriei Moldovagaz SA la peste 7,5 miliarde de dolari, iar cea mai mare parte a acestei sume revine consumatorilor Transnistriei – mai mult de 6,8 miliarde de dolari.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat anterior că republica nu recunoaște datoria "istorică" pentru gaze. "Datoria istorică este o datorie foarte mare pe care nu o recunoaștem, noi nu credem că ea ar trebui să facă parte din negocierile privind încheierea unui contract de furnizare a gazelor. Acesta este o temă aparte de discuție, care ar trebui discutată într-un alt context", a explicat șeful cabinetului de miniștri.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?