Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Batrîncea: Nu ar trebui să politizăm activitatea Consiliului Suprem al Magistraturii

29 sep. 2019,, 14:45   Politică
2502 0

Potrivit șefului fracțiunii PSRM în Parlament, Vlad Bătrîncea, în cadrul reformei sistemului de justiție va fi creată o comisie specială pentru evaluarea activității magistraților, care va include reprezentanți ai diferitelor ramuri ale puterii, precum și specialiști autoritari, inclusiv experți internaționali, relatează eNews.

Vlad Bătrîncea a declarat acest lucru la emisiunea „Glavnîi vopros” de pe postul de televiziune NTV-Moldova, comentînd scandalul în jurul ridicării mandatelor celor șase judecători ai Consiliului Suprem al Magistraturii în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor care a avut loc pe 27 septembrie.

„Nu ar trebui să politizăm activitatea Consiliului Suprem al Magistraturii, a sistemului de justiție. Și în acest caz, ceea ce face Parlamentul nu este politizare, ci o îmbunătățire a legislației, inclusiv în domeniul controlului sistemului de justiție, în domeniul regulilor de joc din sistemul de justiție.

Acesta este dreptul absolut suveran al Parlamentului”, a declarat deputatul.
În același timp, el a atenționat asupra reacției, care este evidentă în societate, inclusiv în corpul judecătoresc, la reforma sistemului. Potrivit lui, acesta este, desigur, „deja un progres”.

„Nu sîntem oameni naivi, înțelegem că sistemul de justiție nu poate deveni absolut credibil dintr-o dată. Dar chiar și faptul că ei (judecătorii – nota red.) încearcă în luptele lor interne să înlăture pe cont propriu oamenii odioși din sistem este deja un lucru bun, fiind unul dintre pași.
Care este esența reformei? În primul rînd, vom extinde componența Consiliului Superior al Magistraturii, astfel încît să includă nu numai oameni din sistem. În al doilea rînd. Va fi creat un sistem de evaluare a judecătorilor, astfel încît să se poată aprecia cariera lor și hotărîrile emise de ei. Pentru ca în cazul unor hotărîri evident scandaloase să există o procedură prin care un magistru ar putea să le ceară socoteala (judecătorilor –nota red.)”, a specificat Vlad Bătrîncea.


Solicitat să răspundă la întrebarea, cine va selecta experții pentru evaluarea activității judecătorilor „în era neîncrederii totale”, Vlad Bătrîncea a răspuns că „diferite ramuri ale puterii”.

„Un stat de drept este un sistem de separare a ramurilor de putere. Acestea sînt organe diferite, atunci cînd autoritățile interacționează, se opresc și se completează reciproc, atunci există mai multă transparență și mai multă credibilitate. Și atunci cînd sistemul este focusat doar pe o ramură a puterii, atunci apar și corupția și suspiciunea etc.

Prin urmare, va fi o comisie, care va include reprezentanți ai diferitelor structuri, și ai autorităților publice, și ai societății civile, și experți internaționali. Adică, aceasta nu este o comisie care va putea într-o clipită să ajungă la un acord, să împartă din nou ceva bani și să se împrăștie. Va fi o autoritate publică serioasă care va evalua hotărîrile scandaloase ale judecătorilor”, a constatat Vlad Bătrîncea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?