Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Bașcanul Găgăuziei nu a promulgat amendamentele la Codul Electoral

27 mar. 2019,, 10:47   Politică
3172 0

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, nu a promulgat legea privind modificările și completările la Codul Electoral și a returnat documentul Adunării Populare, transmite Noi.md.

Potrivit serviciului de presă al Başcanului regiunii, amendamentele la Codul Electoral al Găgăuziei au fost o urmare a inițiativei legislative propuse de deputatul Serghei Cimpoieş. În același timp, la şedinţa Adunării Populare a devenit cunoscută și o altă inițiativă legislativă din partea deputatului Grigore Kadîn privind listele electorale.

Aceste inițiative legislative au fost combinate într-un proiect de lege, care a fost, ulterior, adoptat de deputații Adunării Populare.

Într-o scrisoare adresată președintelui APG, Vladimir Kîssa, Bașcanul Găgăuziei a atras atenția asupra încălcărilor procedurale ale legislaţiei din partea deputaților la adoptarea acestei legi.

Astfel, liderul Găgăuziei a pus accent pe faptul că, în conformitate cu Legea cu privire la Regulamentul APG, Legea cu privire la actele legislative, proiectul de lege trebuie să fie neapărat expediat pentru avizare tuturor subiecţilor dreptului de inițiativă legislativă. Adunarea Populară nu a făcut acest lucru.


În plus, proiectul de lege nu a fost supus audierilor publice, așa cum prevede Legea UTA Găgăuzia privind transparența în procesul decizional, iar mai mulți deputați au aflat despre existența sa chiar la şedinţa APG.

Decizia de a nu semna legea privind modificarea Codului Electoral a fost adoptată de Bașcanul Găgăuziei în baza rezultatelor Consiliului cu locuitorii Autonomiei, desfăşurat la Kongaz.

„Pe baza celor expuse mai sus, fără chiar a intra în conţinut, vă returnez legea UTA Găgăuzia „Cu privire la modificarea și completarea Codului Electoral”, adoptată la 18 martie, curent, ca fiind un act adoptat cu încălcarea procedurilor stabilite de lege, care nu pot fi deja corectate la o reexaminare ulterioară”, se menţionează în scrisoarea Bașcanului pe numele președintelui APG.

Bașcanul Găgăuziei a semnat, de asemenea, un decret privind necesitatea aplicării normelor Codului Găgăuziei în caz de existenţă a contradicțiilor între Codul Electoral și Legea fundamentală.

Este de remarcat faptul că, la 18 martie, a avut loc o sesiune specială a Adunării Populare a Găgăuziei, la care deputații au modificat data alegerilor pentru funcţia de Bașcan și au aprobat modificări la Codului Electoral al Autonomiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?