Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Avocatul poporului va sesiza Procuratura Generală în cazul Platon

7 mar. 2019,, 14:10   Politică
2552 0

Avocatul Poporului va sesiza Procuratura privind intentarea unei proceduri penale în privința persoanelor cu funcții de răspundere din cadrul Penitenciarului nr. 13, notează Noi.md.

Maria Bănărescu acuză încălcări ce au generat lezarea drepturilor și libertăților omului, în acest caz. Totodată, avocatul poporului cere Administrației Naționale a Penitenciarelor repunerea neîntrziată în drepturi a deținutului Veaceslav Platon, prin asigurarea accesului imediat al avocaților la omul de afaceri, accesului la informații și la asistență medicală.

Într-un aviz cu recomandări expediat ANP se menționează că persoanei vizate i s-a încălcat în mod grosolan dreptul la apărare, dat fiind că timp de aproximativ o lună Veaceslav Platon nu are posibilitatea să se întîlnească cu avocații. În document se mai constată violarea flagrantă a drepturilor deținutului de acces la informații și la asistență medicală.

”Evoluțiile de ultimă oră în cazul deținutului Platon reflectă o diminuare dramatică a valorii institutului juridic de apărare în Republica Moldova, susține Maia Bănărescu. Ombudsmanul apreciază această stare de lucruri drept extrem de periculoasă din perspectiva protecției drepturilor și libertăților omului și consolidării statului de drept în țara noastră”, se arată în declarația Ombudsmanului.

Maia Bănărescu consideră inadmisibile orice justificări de ordin logistic sau financiar invocate de autoritățile responsabile atunci cînd sînt afectate drepturile omului și demnitatea umană.


Totodată, în legătură cu unele afirmații făcute de către avocații deținutului Platon privitor la o eventuală complicitate a Ombudsmanului cu administrația Penitenciarul nr. 13, Maia Bănărescu neagă cu fermitate aceste acuzații.

"Acțiunea de mediere care s-a dorit a fi inițiată pe 1 martie între conducerea Penitenciarului nr. 13 și avocații lui Veaceslav Platon a avut scopul de a dezamorsa situația creată și a soluționa problema în cauză, dar nu pentru a induce în eroare apărătorii omului de afaceri și a mima o încercare de a se antrena în acest proces", se mai arată în declarație.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?