Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Autoritățile locale vor putea utiliza sistemul de vot prin mijloace electronice

16 dec. 2023,, 12:31   Politică
2390 0

În cadrul ședințelor consiliilor locale, raionale și municipale va putea fi utilizat sistemul de vot prin mijloace electronice. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat, astăzi, în lectura a doua, cu votul a 56 de deputați.

Potrivit autorilor proiectului de lege, deputații Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Victor Spînu și Alina Dandara, această inițiativă va spori transparența în procesul decizional la nivel local și va eficientiza procedura de vot în cadrul consiliilor locale.

Prin modificările operate la Regulamentul-cadru privind constituirea și funcționarea consiliilor locale și raionale, la Legea privind administrația publică locală și la Legea privind statutul municipiului Chișinău, se prevede că fiecărui consilier i se va atribui un mijloc de autentificare în sistemul de vot prin mijloace electronice pentru exprimarea votului asupra deciziilor discutate. Mijloacele electronice de vot vor putea fi utilizate, opțional, în cadrul ședințelor consiliilor locale pentru verificarea cvorumului, exprimarea votului și totalizarea rezultatelor votării.

Proiectul mai prevede că ședințele consiliilor locale pot fi transmise în direct la posturile publice naționale sau locale de radio și televiziune, rețele de socializare, alte canale mediatice, pe pagina oficială a autorității publice locale sau de către persoane fizice, participanți la ședință.

Suplimentar, se prevede că atît rezultatele votului prin mijloace electronice, cît și procesele-verbale ale ședințelor vor putea fi publicate pe pagina oficială a autorității publice.


Anterior, proiectul de lege a fost supus consultărilor publice cu participarea reprezentanților autorităților publice centrale, locale și ai societății civile.

0
0
1
1
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?