Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 507
Preşedintele stiri: 4002

Ambasador: Extinderea războiului asupra orașelor Nikolaev și Odesa ar agrava situația regională foarte mult

25 iul. 2022,, 12:12   Politică
4466 0

„Cel mai negru scenariu ar fi continuarea războiului din Ucraina, extinderea sa asupra altor orașe cruciale și pentru țara vecină, dar și pentru Republica Moldova”, spune ambasadorul R. Moldova la București, Victor Chirilă, în cadrul unui interviu pentru Digi24, referindu-se la extinderea conflictului armat asupra orașelor Nikolaev și Odesa, care potrivit diplomatului, ar agrava situația regională foarte mult pentru R. Moldova.

„Am putea avea un nou flux de refugiați, care ar fi o lovitură destul de puternică pentru economia noastră și pentru resursele noastre deja destul de reduse. Da, noi beneficiem de asistență financiară din partea partenerilor noștri, dar majoritatea acestei asistențe vine indirect, prin organizații internaționale - umanitare, de altă natură financiară. Ele nu vin în bugetul nostru și valorificarea unei astfel de asistențe ia timp, timp pentru luarea deciziilor, timp pentru aducerea ei în bugetul Republicii Moldova.

Noi avem nevoie - doar în condițiile actuale, pentru a face față actualului flux și impactului său, actualului flux de refugiați - noi avem nevoie de cîteva sute de milioane de dolari. Actualmente, am beneficiat de aproximativ o sută și ceva. Dar repet, impactul acestui flux de refugiați este și social, și economic, și politic.

Deci, ele au mai multe implicații, mai multe implicații nefaste și, de asemenea, ar crea presiune pe frontieră, ar perturba inclusiv relațiile noastre comerciale, importurile, exporturile, aprovizionarea, securitatea alimentară ar perturba-o și ar pune în pericol inclusiv securitatea internă. Deci, am fi într-o situație foarte proastă, dar acesta este scenariul negru.

Sigur, autoritățile noastre sînt conștiente, iau măsurile necesare pentru a ne pregăti, inclusiv se iau măsuri necesare în dialog și în parteneriat cu România. Deci, fără îndoială că nu vom fi prinși nepregătiți. Vom fi pregătiți. Ne va fi greu, dar vom face față. Toate instituțiile deja au dat dovadă că știu să se mobilizeze în astfel de situații și ne-am mobilizat în momente în care nu eram suficient de pregătiți. Acum sîntem pregătiți, mai bine pregătiți decît... Vom avea nevoie de mai multă asistență financiară atunci, urgentă, fără îndoială, și de susținere politică foarte clară, tranșantă, pentru a evita extinderea conflictului peste frontierele noastre cu Ucraina. Deci, asta ar fi. Și cred că împreună vom face față, dacă s-ar întîmpla așa ceva. Sigur, evoluțiile de pe front totuși ne fac să fim relativ optimiști, dar în același timp că nu lăsăm garda jos, ne pregătim pentru...”, a declarat ambasadorul R. Moldova la București.


În același timp, diplomatul moldovean speră că nu se va ajunge la scenariul negru.

„Sperăm foarte mult, sperăm foarte mult, pentru că aceasta ar da peste cap toate planurile noastre, inclusiv agenda europeană și reformele pe care noi le-am început. Chiar în ciuda acestui război, reformele au continuat, reforme în domeniul justiției, de exemplu, au continuat și reforme care sînt apreciate, pași apreciați la Bruxelles, care în cele din urmă au și convins Bruxelles-ul și alte capitale europene că într-adevăr merităm acest statut de stat candidat la Uniunea Europeană”, a conchis Chirilă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?