X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Acordarea vizelor pentru membrii Kosovo, temă nediscutată în cadrul discuțiilor dintre Chișinău și Tiraspol

25 feb. 2023,, 11:05   Politică
4604 0

Biroul politici de reintegrare, nu a fost inclus în lista autorităților avizatoare a proiectului privind acordarea de vize pentru reprezentanții autoproclamatei republici Kosovo.

Informația a fost confirmată pentru Noi.md de către Biroul politici de reintegrare. Acordarea vizelor temporare va permite delegației Kosovo să participe la reuniunea Comunității Politice Europene programată pentru 1-2 iunie la Chișinău.

Anterior, unii experți au tras un semnal de alarmă în legătură cu această decizie, Kosovo fiind țară a cărei independență Republica Moldova, ca multe alte țări, nu o recunoaște.

Potrivit analiștilor, dacă eliberarea vizelor reprezentanților regiunii nerecunoscute Kosovo pentru a participa la reuniunile internaționale se explică doar prin necesitatea respectării dreptului la libertatea de circulație, atunci aceasta ar putea crea un precedent în cazul Taiwan, Abhazia, Osetia de Sud și regiunea transnistreană, iar o astfel de decizie ar putea complica procesul de negocieri privind reintegrarea țării.

Totuși, Biroul politici de reintegrare, a spus pentru Noi.md că pe agenda dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, nu au fost făcute referințe sau comentarii pe marginea acestui subiect.


Experții doresc să înțeleagă care va fi procedura finală de verificare a autenticității pașapoartelor kosovare în timpul procesului de solicitare a vizei, precum și verificarea pașaportului la frontiera cu Republica Moldova, eliberarea unui nou pașaport kosovar în cazul pierderii acestuia, avînd în vedere nerecunoașterea Independența Kosovo de către Moldova, alături de mai multe țări. Ridică întrebări și procedura de expulzare din țară, care nu trebuie exclusă, ci prevăzută în prealabil.

0
0
4
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?