COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

A fost aprobat regulamentul privind finanțarea campaniilor electorale. Ce prevede acesta

A fost aprobat regulamentul privind finanțarea campaniilor electorale. Ce prevede acesta

Au fost stabilite condițiile și modul de susținere financiară a campaniilor electorale ale concurenților, precum și procedura de prezentare a organelor electorale a rapoartelor privind veniturile și cheltuielile acestora, notează Noi.md.

Prevederile se regăsesc în Regulamentul privind finanțarea campaniilor electorale ale concurenților electorali, aprobat de către Comisia Electorală Centrală.

Documentul prevede că plafonul general pe țară al mijloacelor financiare ce pot fi virate în contul „Fond electoral” constituie 0,05% din veniturile prevăzute în legea bugetului de stat pentru anul respectiv.

Persoanele fizice au dreptul să doneze concurentului electoral pînă la 6 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv, iar persoanele juridice, pînă la 12 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv.


În cazul cetățenilor cu venituri obținute în afara țării, plafonul donațiilor nu poate depăși 3 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv.

În cazul cetățenilor care au statut de persoane cu funcții de demnitate publică, de funcționari publici, inclusiv cu statut special, sau de angajați în organizații publice, plafonul donațiilor nu poate depăși 10% din venitul anual al acestora, totodată, acesta nu poate depăși 6 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv.

O persoană fizică poate face donații în numerar în valoare de pînă la 3 salarii medii pe economie pe anul respectiv, iar donațiile ce depășesc această limită se vor face exclusiv prin operațiuni bancare.

Persoanele juridice pot face donații doar prin virament direct în contul „Fond electoral”, depunînd și o Declarație pe propria răspundere privind inexistența cotei de stat, străine sau mixte în capitalul social și lipsa restricțiilor.

Concurentul electoral care va desfășura campania electorală cu implicarea resurselor financiare și materiale este obligat să prezinte rapoarte care vor conține informații despre veniturile acumulate și cheltuielile efectuate.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load