COVID-19 în MOLDOVA

Transportatorii low-cost din Europa vor să cîştige cote de piaţă în timp ce rivalii se restructurează

Transportatorii low-cost din Europa vor să cîştige cote de piaţă în timp ce rivalii se restructurează

Într-un moment în care pandemia de coronavirus afectează companiile aeriene din întreaga lume, transportatorii low-cost din Europa, inclusiv Ryanair Holdings Plc şi Wizz Air Holdings Plc, analizează posibilitatea extinderii flotelor lor, transmite Bloomberg.

Wizz Air, a treia mare companie aeriană low cost din Europa după Ryanair şi EasyJet Plc, a anunţat că va continua să îşi extindă flota de aioane, în contrast cu companiile aeriene tradiţionale din întreaga lume care caută să amîne preluarea avioanelor comandate producătorilor Airbus SE şi Boeing Co. La rîndul său Ryanair, care s-a opus pachetelor de sprijin acordate unor mari transportatori aerieni precum Air France-KLM şi Deutsche Lufthansa AG, a anunţat că va analiza posibilitatea de a comanda un număr suplimentar de avioane Boeing 737 Max, atunci cînd acest avion va fi autorizat să zboare din nou.

Aceste evoluţii diferite ar putea modifica clasamentul transportatorilor europeni în următorii ani, pe măsură ce Ryanair va urca cîteva poziţii şi în jurul anului 2023 ar putea să ajungă imediat după liderul Lufthansa.


O posibilă explicaţie este aceea că transportatorii low-cost sînt în prezent într-o poziţie mai bună decît companiile aeriene tradiţionale deoarece au intrat în pandemia de Covid-19 cu rezerve de lichidităţi semnificativ mai mari. În plus, companiile low-cost se bazează pe cursele pe distanţe scurte de tip point-to-point, care potrivit estimărilor Asociaţiei Internaţionale de Transportat Aerian (IATA) ar urma să fie primele care îşi vor reveni după criză. În contrast, călătoriile pe distanţe lungi, de care depind transportatorii tradiţionali, ar putea să îşi revină abia în 2024, estimează IATA.

"După ce criza va trece şi va izbucni un război al preţurilor, Ryanair şi Wizz vor fi în prima linie a unui proces de consolidare şi expansiune care va dura între trei şi cinci ani, pe măsură ce rivalii din jurul lor se vor restructura", susţine Mark Manduca, analist la Citi în Londra.

Compania Wizz, cu sediul în Ungaria, tocmai a anunţat că vrea să îşi extindă noua sa bază de pe aeroportul londonez Gatwick, de la un avion pînă la 20 de avioane în decurs de un an, dacă va putea obţine suficiente sloturi de decolare şi aterizare.

Sponsorul rubricii - compania Alpari

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load