Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Companii americane cu renume vor evalua potențialul energiei geotermale din Republica Moldova

10 apr. 15:15   Economie
3290 2

În cadrul vizitei în SUA, Ministrul Energiei, Victor Parlicov a avut o întîlnire cu Tim Stewart, președintele Asociației Petrolului și Gazului, precum și cu reprezentanți ai Chevron, producător de gaze naturale lichefiate (LNG).

În timpul discuțiilor, Victor Parlicov a accentuat importanța accesării de către Republica Moldova a gazului natural lichefiat american, ca o sursă alternativă pentru diminuarea dependenței întregii regiuni de gazele naturale rusești.

În acest context, ministrul a evidențiat schimbările majore în structura pieței gazelor și petrol din Uniunea Europeană, avînd în vedere embargoul actual la import de petrol din Federația Rusă și intenția UE de renunțare la gazele naturale rusești după anul 2027.

Victor Parlicov a apreciat înalt faptul că SUA au reușit într-o perioadă scurtă să devină cel mai mare exportator în lume de gaze lichefiate, iar companiile mari au fost invitate pentru a explora posibilitățile de export în Republica Moldova, România și Bulgaria, unde consumul de resurse energetice rusești scade semnificativ.

Victor Parlicov, de asemenea, a invitat companiile petroliere americane să participe la prospecțiuni în vederea estimării potențialului energiei geotermale din Republica Moldova.


Iar companiile de peste ocean, care utilizează tehnologii inovative, ar putea să contribuie la dezvoltarea de Sandbox-uri, utilizate pentru testarea noilor tehnologii energetice. În acest sens ministrul energiei a povestit antreprenorilor americani despre faptul că în Republica Moldova deja se elaborează cadrul legal, care va facilita apariția primelor Sandbox-uri, un pas important pentru sectorul energetic din țara noastră, prin care se urmărește inclusiv atragerea investitorilor străini în Republica Moldova și sprijinirea antreprenorilor mici și mijlocii.

2
0
0
0
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?