X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Val de critici după semnarea contractului Energocom-MGRES

4 dec. 2022,, 15:30   Societate
5451 0

Internetul a fost cuprins în această seară de o serie de critici, reacții negative și întrebări fără răspuns după decizia autorităților de la Chișinău de a ceda tot volumul de gaz livrat de Gazprom pentru transnistreni, în schimbul reducerii prețului la energie electrică de 3-4 ori, în comparație cu cel procurat de pe piața UE.

Mai mulți experți în energetică, economiști și jurnaliști se întreabă ce a cîștigat și dacă a cîștigat ceva Republica Moldova, și în special malul drept al Nistrului, de pe urma semnării acestui contract, notează jurnal.

„Rezumatul zilei de azi. Noi le dăm celor din Transnistria, in decembrie, gaz de 140 milioane USD, pe care ei nu-l plătesc. Iar ei ne dau nouă electricitate de 14 milioane USD pe care noi evident o plătim. Cum zice `fratele` mai mare `лох он и в Африки лох`”, a menționat economistul Veaceslav Ioniță într-o postare pe rețelele de socializare.

„Chișinăul cedează Transnistriei intreaga cantitate lunară de gaz pe care o primeste Moldova de la Gazprom (5,7 milioane m3 de gaz pe zi), în schimbul energiei `mai ieftine` de la Cuciurgan - 73$. Pînă a ne deconecta pe 1 noiembrie, separatiștii ne vindeau curentul cu 62$. Iată așa o afacere au făcut ai noștri”, se arată în postarea jurnalistului Vitalie Călugăreanu.

„Dacă nu era această înțelegere, la 15 ianuarie regimul separatist era în faliment, pentru că nu avea cu ce plăti pensii și salarii fără MMZ și Mgres. Concluziile vă aparțin”, a menționat jurnalistul Alex Cozer pe pagina sa de Facebook.


„Este salutabil că s-a ajuns la un acord cu malul stîng în privința energiei. Dar e necesar de precizat următoarele aspecte: Deci în loc de 46,5% din volumul de gaz, primim doar 35%. Da unde s-a prăpădit diferența?!”, se întreabă Sergiu Tofilat, expert în energetică.

„Moldova constituțională a cedat TOTUL enclavei ruse, care deja era în agonie, obținînd în schimb energia electică la prețul de cost de 20 de euro pentru Mwt la prețul comercial de 70 euro/Mwt. Doar cu 20 procente mai puțin decît energia electrică contractată din Romînia”, scrie Alexandr Slusaru, ex-deputat, învinuindu-l de această situație pe ministrul Andrei Spînu.

„Este o eroare sa crezi ca Gazprom-ul nu va cere de la Moldova-Gaz (!) plata pentru gazul livrat in Transnistria, or Cumparator nu este Transnistria, dar MoldovaGaz. La momentul cel mai nepotrivit, Arbitrajul de la Moskova (instanța de judecată competenta, conform clauzei contractuale, de a soluționa litigiile de acest gen) va mai admite o acțiune înaintata de gigantul rus către intreprinderea formal cumpărătoare MoldovaGaz. Totul se acumulează”, se arată în postarea lui Ion Păduraru, fost consilier prezidențial.

De cealaltă parte, vicepremierul Andrei Spînu a răspuns criticilor ce i se aduc prin intermediul unei postări pe rețele de socializare, calificîndu-le drept „zgomot, mult zgomot”.

Amintim că astăzi, ministrul infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat despre faprul că Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. Vicepremierul a mai precizat că s-a convenit să se analizeze opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie - martie 2023 pentru a asigura toată țara cu electricitate. Potrivit spuselor acestuia, Republica Moldova ar urma să achiziționeze aproximativ 204 mii MW la prețul de 73 de dolari.

La scurt timp după acest anunț, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a postat pe canalul său de Telegram un mesaj prin care anunța că începînd de mîine Moldovagaz va achiziționa gaze naturale din două surse, Gazprom și Energocom, confirmînd și că volumul de gaze livrat de Gazprom va fi direcționat integral către stînga Nistrului, companiei Tiraspoltransgaz.

4
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?