X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cei care folosesc energia electrică pentru încălzire vor beneficia de compensații pentru 1000 kwh pe lună

3 dec. 2022,, 18:00   Societate
4953 1

Aproximativ 11 mii de familii din Republica Moldova, care utilizează energia electrică pentru a-și încălzi locuințele, vor beneficia de compensații calculate în baza unui plafon majorat de o mie de kWh, a precizat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

Potrivit lui, decizia a fost luată în urma unei analize preliminare în baza cererilor depuse pe platforma compensatii.com.md.

„Este vorba de un consum foarte mare, mai mult de 250 de kWh pe lună, de un consum mic de gaze naturale, sub 80 de metri cubi, și gospodării care nu sînt conectate la încălzirea centralizată. Dacă ele trec aceste filtre, atunci se califică la un plafon majorat cu compensații la electricitate cu un plafon de 1000 de kWh. Conform unor filtre similare, se pot stabili anumite reguli, prin care să identificăm persoanele singure care consumă exagerat de mult sau persoane cu venit foarte mic, dar cu un consum foarte mare. Astfel, de situații pot fi filtrate de sistem și aceste familii cred că vor primi o altă categorie”, a precizat Marcel Spatari, transmite radiomoldova.md.

Potrivit autorităților, în procesul de atribuire a gradului de vulnerabilitate au fost înregistrate unele erori, iar cetățenii pot solicita redeschiderea cererii pentru a fi făcute modificări. Pentru a beneficia de compensații la gazele naturale, energie termică și electrică, circa 700 de mii de familii au depus cereri pe site-ul guvernamental.

Compensațiile vor fi oferite direct în factură și constituie 5 miliarde de lei, de 2,5 ori mai mult decît anul trecut.

2
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?