X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Teodor Cîrnaț: „Clădirea care se dorește a fi retrocedată Mitropoliei Basarabiei aparține poporului”

23 mar. 2023,, 03:06   Societate
5588 0

Blocul numărul doi al Bibliotecii Naționale nu poate fi oferit Mitropoliei Basarabiei atît de ușor și asta pentru că acest edificiu aparține poporului.

De această părere este analistul politic Teodor Cîrnaț, potrivit căruia o cu totul atlă clădire ar trebui să fie retrpcedată Mitropoliei Basarabiei, și nu cea depsre care se vorbește atît de intens, la ora actuală.

„Clădirea care aparține Mitropoliei Basarabiei este blocul numărul doi al facultății de Drept a USM. Universitatea a cheltuit sute de milioane ca să-l renoveze și în prezent este amplasată acea facultate de Drept unde eu sînt profesor universitar. Din punct de vedere istoric și ald reptului la proprietate, anume această clădire trebuie să fie retrocedată Mitropoliei Basarabiei, din punct de vedere al Dreptului, dar cel puțin trebuia să găsească o clădire similară, pe aceeași stradă, cu aceeași valoare ca și cea pe care au păsărit-o cîndva a Mitropoliei Basarabiei.

Dacă vorbim despre retrocedări, eu sunt adeptul garantării dreptului la proprietate și toate proprietățile care au fost luate cu jabca de către stat, trebuie să fie întoarse înapoi proprietarilor, dar cu o singură condiție - să nu fie discriminate, alți subiecți, inclusiv persoane fizice care au avut proprietăți au murit și în cele din urmă, nici nepoții și nici strănepoții nu-și pot retroceda proprietatea care aparține stră-strămoșilor lor, fiindcă regimul comunist le-au luat și punctum. Dacă noi aplicăm acest principiu față de Mitropolia Basarabiei, ea trebuie să fie aplicată față de toți care au fost jertfe ale regimului comunist în RM. Atunci cînd eram consilier municipal, s-au adresat mai multe persoane să le retrocedeze clădiri la intersecțiile străzilor Pușkin, Kogălniceanu, municipalitatea spunea „Sîntem în imposibilitate, fiindcă acolo sînt amplasate șapte apartamente. Pentru a vă retroceda vouă proprietatea, noi trebuie să scoatem șapte persoane care sînt proprietari ai acestor apartamente”. Fix așa și cu Mitropolia Basarabiei. În prezent, clădirea pe care statul vrea să o retrocedeze ne aparține nouă, tuturor. Poporul este proprietar”, declară Teodor Cîrnaț, în cadrul unei emisiuni televizate.

În aceeași ordine de idei, Cîrnaț amintește despre dreptul la proprietate, specificînd că dacă guvernarea s-a apucat să ofere Mitropoliei Basarabiei acea clădire, atunci e momentul să se gîndească de unde să găsească proprietăți ca să retrocedeze față de toți cei care se vor adresa către aceasta.


„Din 1990 încoace, trebuia să fie retrocedate proprietățile către fostul proprietar. Așa este dreptul la proprietate, pentru că este un drept sacru. Guvernarea ar trebui să se gîndească de unde să găsească proprietăți ca să retrocedeze față de toți care se vor adresa către guvernare, dar aici sînt multe culte încă. Dar noi mai avem și alte instituții, care au fost deposedate, avem și alți agenți economici, care au fost deposedați. Au fost închise fabrici, uzine. De unde statul le va lua pentru a le da și acestor subiecți astfel de proprietăți? Întrebare cu multe necunoscute”, a adăugat Teodor Cîrnaț.

Zilele trecute, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat că „cărţile vechi şi rare ale Bibliotecii Naţionale nu vor fi relocate, atît timp cît noile condiţii nu vor fi mai bune decît cele din prezent”.

Ministrul recunoaşte că edificiul este într-o stare proastă şi trebuie renovat, iar acest lucru ar putea fi realizat cu susţinerea financiară a partenerilor de dezvoltare, inclusiv a statului român.

Amintim, potrivit unui proiect de lege, înregistrat în Parlament, pe 6 martie, de un grup de deputați PAS, clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău, care a fost naționalizată în perioada sovietică, și în care în prezent se află blocul doi al Bibliotecii Naționale a R. Moldova, ar urma să fie transmisă, cu titlu gratuit, din proprietatea publică a statului în proprietatea Mitropoliei Basarabiei, fără drept de înstrăinare.

Proiectul a stîrnit un val de critici în societate.

25
0
1
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?