X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Pneumolog, despre recuperarea post-COVID: Unii uită cum să meargă

9 feb. 2022,, 09:45   Societate
2714 0

Trecerea prin COVID-19 poate însemna pentru unii pacienţi – în special pentru cei care au avut forme severe – sechele. Camelia Pescaru, medic primar pneumolog la Spitalul „Victor Babeş”, din Timişoara, a vorbit despre categoriile de pacienţi care ajung la recuperare şi despre cum se face aceasta.

Simptomatologia – dificultăţi respiratorii sau oboseală extremă – este prezentă chiar şi după ce testul PCR este negativ, iar temerea pacienţilor este că nu-şi mai revin, a subliniat medicul pneumolog, transmite Noi.md cu referire la Realitatea.net.

„Unii pacienţi care ajung la recuperare post-COVID, după ce au fost internaţi pe secţii sau la Terapie Intensivă, pur şi simplu nu mai ştiu să meargă. După atîta stat în pat, ei se decondiţionează muscular şi nu mai au puterea să se ridice singuri. Cu ajutorul recuperării medicale, ei învaţă din nou să respire, să-şi controleze mişcările. Totul trebuie făcut cu prudenţă. Programele trebuie individualizate în funcţie de pacient, de starea lui clinică şi biologică, de comorbidităţile pe care le are”, a explicat doctorul.

La recuperare apelează atît pacienţii din secţiile de pneumologie sau infecţioase ale spitalelor, cît şi cei care nu sînt internaţi, susţine Camelia Pescaru, procesul fiind unul complex.

„Pentru pacienţii care nu au tulburări de echilibru se face un tip de reabilitare respiratorie, iar pentru cei care nu se pot ridica din pat se face mobilizarea pacientului mai întîi în pat. Cu ajutorul kinetoterapeuţilor, învaţă, practic, să facă primii paşi”.


Se fac exerciţii de tonifiere a musculaturii respiratorii, cît şi a celei scheletice, a membrelor, precum şi a statusului funcţional.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?