X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Un beci, vechi de aproape un secol şi jumătate, riscă să se prăbuşeacă

6 mar. 2023,, 08:15   Societate
3435 0

Un beci, vechi de aproape un secol şi jumătate, din satul Pohorniceni, raionul Orhei, riscă să se prăbuşeacă.

Încăperea subterană se află în curtea singurului muzeu din localitate şi e proprietatea unei pensionare. Femeia nu are bani pentru a restaura pivniţa şi cere ajutorul autorităţilor şi consătenilor.

Gospodăria Zinaidei Marin, din Pohorniceni, Orhei, este unică. Casa veche, în stil tradiţional, a devenit o emblemă a satului şi găzduieşte şezători, evenimente pentru copii, iar mulţi artişti vin aici şi îşi fimează clipurile. Punctul forte este însă pivniţa, considerată o adevărată comoară subterană.

„A fost construit de un argat. Arga tul cele după spusele bunicăi mele, mîca Mărioara s-o înănit pentru un ulcior cu cheşleac şi o mămăligă, ca la masa să o aibă. Piatra sigur a fost adusă de bunelul meu cu caii şi căruţa. Noi avem multă piatră în jurul satului. N e aflăm chiar pe un povîrniş de piatră”, a spus Zinaida Marin, administrator, muzeul din Pohorniceni

Beciul are o suprafață de 60 metri pătrați și trei încăperi: asa-numita bașca, adica bucataria galeria și pivnița. Bașca este dotată cu un cuptor de copt pîine. Galeria reprezintă locul cel mai sigur din beci. Aici se adăposteau gospodării în timpul bombardamentelor iar pivnița este cea mai spațioasă. Aici s-au păstrat butoaie de lemn pentru vin.

Timpul şi-a pus amprenta asupra construcţiei. Din uşa masivă a pivniţei au rămas doar nişte scînduri mucegăite, iar pereţii stau să cadă. Zinaida Marin a încercat să repare casa muzeu cu forţele propriil, însă, din lipsă de bani, nu poate duce lucrările la bun sfîrşit.

„Eu cred că el ar reprezenta ceva din punct de vedere istoric şi architectural. Sunt cîteva nişe. În toate încăperile este cîte ceva interesant. Pentru reconstrucţie este nevoie la moment de vre-o şase saci de ciment, peste o tonă de nisip şi de bani şi bani desigur pentru meşteri”, povestește Zinaida marin.

Autoritățile locale susţin că muzeul e proprietate privată, aşa că de renovare trebuie se ocupe proprietarul. Spun însă că o vor ajuta pe Zinaida Marin cu materiale de construcţie.

„Eu cred că cu material am putea ajuta. Din partea banilor consiliul local nu poate decide. Financiar nu putem ajuta. – Material cum a-ţi putea ajuta? – Doamna cere acolo nişte nisip, cît îi trebuieşte o să o ajutăm noi cu nisip, cu nişte ciment pentru construcţie”, a declarat Ianic Coropciuc, primar, satul Pohorniceni.

Casa-muzeu din Pohorniceni face parte din traseul turistic al Orheiului Vechi.

4
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?