X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Averile oficialilor vor fi verificate și dincolo de hotare

24 oct. 2023,, 09:30   Societate
2267 0

Autoritățile din Republica Moldova vor beneficia de o procedură simplificată de verificare a veridicității informațiilor incluse în declarațiile de avere și interese personale ale funcționarilor publici. Un Tratat internațional privind schimbul de date a fost semnat luni, 23 octombrie, la Chișinău, de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru și președinta Organizației Inițiativa Regională Anticorupție (RAI), Laura Ștefan.

Potrivit ministrei Justiției, tratatul va reprezenta un instrument eficient care va permite autorităților din Republica Moldova să verifice mai amănunțit verdicitatea datelor și a declarațiilor de avere de către oficialii noștri naționali. Mihailov-Moraru a precizat că deși subiecții declarării au obligația să prezinte informația desfășurată referitor la bunurile pe care le dețin, de cele mai multe ori aceștia nu o fac, mai ales în raport cu bunurile deținute în afara țării, notează Noi.md cu referire la anticoruptie.

„Deși legea, inclusiv în Republica Moldova, prevede de mulți ani obligativitatea de a declara bunurile mobile și imobile aflate atât pe teritoriul țării, cât și în afara țării, precum și conturile bancare, totuși atestăm multiple situații când subiecții declarării nu o fac. De aceea, tratatul pe care l-am semnat astăzi reprezintă de fapt un mecanism de cooperare regională și va servi drept instrument pentru instituțiile statului de a solicita și transmite în același timp între statele semnatare datele privind bunurile persoanelor, ceea ce este o garanție a simplificării procedurilor existente în prezent și o reducere a timpului, efortului și a resurselor autorităților statului pentru un scop bine definit. (...) Îmi exprim convingerea că prin acest instrument se va fortifica mecanismul național de verificare a datelor și că prin acest instrument se va contribui la un potențial mai mare în consolidarea capacităților instituționale ale Republicii Moldova. ”, a precizat ministra Justiției.

Președinta RAI, Laura Ștefan,a punctat că asemenea acțiuni au și rolul de a schimba percepția cetățenilor.

„După cum bine știți, bunurile și activele oficialilor noștri publici nu se opresc la frontieră, ele circulă liber și întâmpină mult mai puțină barieră decât cele pe care trebuie să le depășească instituțiile care controlează declarațiile de avere și de interese. Cred că este în interesul fiecăruia dintre noi și al statelor noastre ca acest control să fie unul real, astfel încât cetățenii țărilor noastre să vadă că într-adevăr lucrurile se întâmplă așa cum ar trebui să se întâmple.”, a punctat Ștefan.


Pentru intrare în vigoare, tratatul urmează să fie ratificat de Parlament.

Iniţiativa Regională Anticorupţie a fost adoptată inițial în februarie 200,0 la Sarajevo, ca acțiune Anticorupţie a Pactului de Stabilitate (SPAI) în scopul redresării fenomenului corupţiei – una dintre cele mai dificile probleme în dezvoltarea ţărilor Europei de Sud-Est. Pentru prima dată un astfel de tratat a fost semnat în martie 2001 între Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia.

În prezent, Iniţiativa conţine 9 state membre din regiune: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Muntenegru, Moldova, România şi Serbia plus un observator – Misiunea ONU în Kosovo, la toate acestea punând la dispoziţie un cadru general pentru coordonare, optimizarea eforturilor şi dialogul continuu cu comunitatea parteneră implicată în lupta cu corupţia.

3
3
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?