Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

ANTA a luat la ”ochi” transportatorii

16 apr. 18:45   Societate
2723 0

Pe parcursul lunilor ianuarie – martie curent, în cadrul exercitării atribuțiilor de serviciu, inspectorii Agenției Naționale Transport Auto au fost implicați în multiple operațiuni de supraveghere și control organizate pe întreg teritoriul Republicii Moldova în vederea combaterii transportului ilicit de persoane, mărfuri și colete în trafic național și internațional, cît și în controale planificate/inopinate la sediul operatorilor de transport rutier.

Astfel, în rezultatul activităților desfășurate au fost documentate 1503 contravenții prevăzute de art. 197, 200, 224 și 273 ale Codului contravențional nr. 218/2008, pentru încălcări ale reglementărilor din domeniu, admise în diverse operațiuni de transport rutier. Menționăm că, mărimea amenzilor contravenționale aplicate constituie 102684,00 unități convenționale.

Totodată, în 91 de cazuri au fost aplicate și măsuri de constrîngere prin suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului rutier cu reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare pe un termen de 6 luni, în conformitate cu prevederile art. 4391 al Codului Contravențional.

S-a acordat o atenție sporită încălcărilor operatorilor de transport rutier de persoane și mărfuri în trafic național cît și internațional, inclusiv pe nerespectarea orarului de circulație, itinerarului rutelor și lipsa actele permisive necesare pentru desfășurarea activității de transport rutier efectuat, încălcări comise tot mai frecvent în ultima perioadă. Astfel, ca rezultat au fost documentate 55 de cazuri și aplicate amenzi în mărime de 2425 unități convenționale.

De asemenea menționăm că au fost efectuate 75 de controale planificate de către inspectorii Agenției în conformitate cu prevederile Legii nr. 131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător, dintre care la:

  • 35 agenți economici nu au fost constatate încălcări;
  • 19 agenți economici și-au sistat activitatea;
  • 18 agenți economici le-au fost întocmite planuri de remediere, pentru lichidarea abaterilor admise în procesul de activitate;
  • și doar 3 agenți economici au primit prescripții.

În acest context, subliniem că, datorită suportului consultativ oferit de către angajații ANTA în vederea prevenirii încălcărilor legislației persoanelor ce practică activitatea de întreprinzător în domeniul transporturilor rutiere și întreprinderile ce desfășoară activități conexe, publicarea pe paginile web oficiale ale instituției a materialelor documentare, recomandărilor asupra legislației relevante în vigoare destinate informării, încălcărilor tipice constatate, organizarea evenimentelor publice s-a observat un nivel ridicat de conștientizare și respectare a regulilor și normelor din domeniu transportului rutier din partea agenților economici.

Au fost inițiate și 2 controale inopinate la sediul operatorilor de transport rutier, ca urmare a producerii accidentelor rutiere. Scopul acestor controale a fost să se constate cauzele accidentelor și prevenirea săvîrșirii altora în viitor. În urma acestor acțiuni, au fost întocmite procese-verbale conform prevederilor Codului Transporturilor Rutiere nr. 150/2014, cu aplicarea amenzii în mărime de 400 unități convenționale.

2
2
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?