X 

Disperare și pagube imense: ce i s-a întîmplat unei familii de apicultori din Rîșcani

20 sep. 11:45   Nordul Moldovei
1964 0

S-au trezit peste noapte cu 200 de familii de albine moarte. Este paguba unei familii din satul Răcăria, raionul Rîșcani. Apicultorii presupun că de vină ar fi substanța cu care au fost tratate cîmpurile de soia din preajma prisăcii. Oamenii sînt disperați, întrucît pierderile se cifrează la aproape 500 de mii de lei.

Valentina Carasevici este pensionară. A muncit mai mulți ani peste hotare pentru a avea o bătrînețe liniștită. Banii cîștigați i-a investit într-o afacere de familie – în apicultură.

„Am cumpărat mai multe case din mahala pentru a nu deranja pe nimeni cu afacerea mea. Am luat și credit pentru a face totul cum trebuie. dar acum, m-au nenorocit, nu știm ce să facem mai departe”, a declarat Valentina Carasevici.

Femeia intuiește că albinele s-au otrăvit. „Mă gîndesc că e din cauza erbicidelor cu care a fost tratat cîmpul de peste drum, la 5 metri distanță”, mai spune femeia, notează Noi.md cu referire la nordnews.

Apicultorii și-au înnoit prisaca chiar în această vară, investind alte zeci de mii de lei. Nu se știe încă exact cu ce substanță a fost tratat cîmpul. La fața locului au intervenit specialiștii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Aceștia au prelevat probe de pe lanul din imediata apropiere de prisacă.


„Vom merge la acei agenți economici pentru a vedea cu ce și cum au tratat cîmpul. Rezultatele de laborator ne vor spune exact pentru a ști cum să acționăm mai departe”, susține Leonid Dănuț, inspector ANSA, subdiviziunea Drochia, Rîșcani, Soroca, Florești.

Pînă atunci, agricultorul care și-a tratat recent lanul de soia spune că nu poartă vreo vină.

0
1
0
4
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?