X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Zeci de substanțe periculoase au fost găsite în legumele din România

4 apr. 09:15   Externe
2116 0

19 substanţe periculoase au fost depistate în palagelele turceşti cumpărate dintr-un supermarket bucureştean.

Şi 13 substanţe periculoase în palagelele italieneşti luate dintr-o piaţă din Craiova. Andreea Stroe, realizatorul emisiunii „AGROJURNAL”, a dus palagelele la laborator, iar acum suspectează că aşa-zisele tomate italieneşti sînt, de fapt, tot turceşti, notează Noi.md cu referire la digi24.

Andreea Stroe, realizator „AGROJURNAL”: Sunt 19 substanțe în palagelele din Turcia, iar la cele italienești, 13. Fiind practic aceleași substanțe, cam aceleași tratamente în ambele cazuri, laboratorul a tras concluzia că palagelele pline de pesticide din Italia ar fi de fapt din Turcia.

De ce oare? Probabil pentru că s-a vorbit despre palagelele italienești că ar fi mai curate, sînt din spațiul intracomunitar, sînt mai controlate față de cele care vin din spațiul extracomunitar. Și atunci, ca metodă de marketing, cele turcești se vînd ca fiind din Italia.

Nu ne-ar mira ca și palagelele vîndute acum cu prețuri mari, ca fiind românești, să fie turcești. Să le iei cu 5 lei kilogramul de la sursă și să le vinzi cu 50 de lei kilogramul. Este un profit extraordinar.


palagelele testate au fost cumpărate din piață și din supermarket, din colțuri diferite ale țării. Aceleași substanțe, aceleași tratamente.

ANSVSA se bazează pe laboratorul din Bulgaria, care face toate analizele pentru ceea ce intră în spațiul intracomunitar, din afara Uniunii Europene.

Ne gîndim că dacă a trecut pe la laborator, totul este minunat. Am văzut că nu este. Te duci la raft, sau în piață și nu mai știi ce să cumperi în momentul ăsta. ANSVSA spune că deocamdată se bazează pe aceste analize, dacă e vorba de importuri, sînt foarte multe produse, milioane de produse pe piață, n-ai cum să le testezi pe toate.

ANSVSA spune că n-are oameni suficienți, asta înseamnă posturi în plus bugetate, laboratoare, care-s scumpe, deci un cost în plus. Noi credem că dăm o mînă de ajutor, nu sîntem împotriva lor, dimpotrivă, ar trebui să considere că dăm o mînă de ajutor în plus, pentru a face un pic de lumină.

Aici ar trebui reglementat mult mai bine, în ceea ce privește trasabilitatea produselor.

Următoarele analize vor fi pe palagelele românești, pentru că producătorii din România ne-au acuzat pe noi, presa, că sărim în capul lor că sînt pline de pesticide. Cineva a fost în piața Pucheni, unde cumperi și nu ți se dă niciun bon fiscal, și asta e o trasabilitate. Cum depistez eu mai departe, cum să merg eu la sursă?

De ce nu se reglementează mai departe, de ce nu avem o trasabilitate, să știm și noi ce mîncăm?

Numărul tratamentelor este mare, au tradiție în culturi intensive, și atunci solul e infestat de dăunători și trebuie să facă multe tratamente. Probabil că în 10-20 ani o să fim și noi la fel.

0
1
0
2
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?