Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

A fost un an bun, spun apicultorii din R. Moldova

13 noi. 2023,, 08:15   Societate
2073 0

A fost un an bun, spun apicultorii din Republica Moldova care au participat la ultimul tîrg de profil din 2023, organizat, ca de obicei, în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet "Maria Bieşu" din Chişinău.

Zeci de producători au scos la vînzare miere şi alte produse derivate, delicioase şi sănătoase. Iar cumpărătorii nu s-au lăsat aşteptaţi, în ciuda vremii nu foarte prietenoase.

„Am cumpărat propolis şi polen pentru a fece nişte remedii pe bază de alcool. Sunt benefice pentru sănătate, imunitate. Suntem la sfîrşitul toamnei, începutul iernii şi desigur că avem nevoie pentru a ne forma o imunitate şi a trece iarna cu bine.”

„De răceală. Ca să nu fim răciţi trebuie miere. Luăm şi de salcîm şi de altele. Pentru sănătate.”

„Sunt naturale. Vin şi cumpăr iar cît costă atît şi dau. Dar, în fine, e natural. Al nostru.”


Prețul unui kilogram de miere variază între 100 şi 170 de lei. Cea mai ieftină este mierea polifloră iar cea mai scumpă - mierea de salcîm. La tîrg pot fi cumpărate şi siropuri, creme pe bază de miere sau faguri. Toate miraculoase pentru sănătate, spun apicultorii.

„Miere într-o varietate foarte mare. De asemnea polen, care este pentru imunitate şi păstură, tincturi pe bază de propolis, tincture din lăptişor de trîntore.”

„Păstura care se foloseşte pentru curăţirea ficatului iar polenul este pentru întărirea imunităţii, a întregului organism. Şi de asta mai cumpără miere de mană care se strînge în timpul secetei de pe copac.”

În acest an apicultorii s-au bucurat de o producţie bogată iar mierea a fost de bună calitate. Preţul, însă, a scăzut iar acest tîrg este ca un colac de salvare pentru ei, oferindu-le posibilitatea să-şi vîndă produsele fără intermediari.

CONSTANTIN COJOCARI, organizator: „Noi facem aceste tîrguri pentru a-şi putea apicultorii să-şi vîndă produsele lor apicole, la care au muncit un an de zile. Cu criza care este acum, este foarte greu să-şi vîndă produsele, procesatorii le oferă un preţ foarte mic.”

Acesta este ultimul din cele trei tîrguri apicole desfăşurate în acest an. Astfel de evenimente se vor organiza, din nou, după sărbătorile de iarnă.

11
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?