TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Pasha Parfeny: „Eu aș vrea ca în zece ani să am alături toate rudele” (VIDEO)

Pasha Parfeny: „Eu aș vrea ca în zece ani să am alături toate rudele” (VIDEO)

Se visează un cîntăreț și compozitor de succes chiar și peste zece, atunci cînd vrea ca în palmaresul său să apară melodii și mai frumoase, dar și mai profunde.


Este vorba despre interpretul moldovean Pasha Parfeny, care afirmă că s-a gîndit nu de puține ori să plece din Republica Moldova, dar oamenii buni, care mai sînt astăzi în țară, l-au oprit să facă acest pas.


Ce simte atunci cînd rostește cuvîntul „acasă”, dar și ce mesaj le-ar transmite moldovenilor, care au ales calea pribegiei, aflați în continuare:


În continuare puteți citi textul înterviului:


Eu sînt fidel oamenilor în primul rînd, pentru că dacă nu ar trăi acești oameni aici, atunci nu știu de ce eu m-aș mai afla în Moldova. Eu niciodată nu-i critic pe cei care au plecat și care au reușit să găsească un trai mai bun și au găsit a doua casă. Pentru că, pînă la urmă, noi nu sîntem copaci, dar mai mult păsări - așa mă gîndesc că sîntem noi. Venim aici, mergem acolo. În secolul XXI avem toate opțiunile ca să trăim viața mult mai diversificat.


Te bîntuie gîndul vreodată să te muţi cu traiul peste hotare?


Nu mi se pare greșit să te gîndești la asta sau să te întrebi unde aș mai vrea să trăiesc un pic. Pînă la urmă, putem percepe orice călătorie sau orice emigrare ca un fel de aventură sau o vacanță lungă.


Ce înseamnă pentru tine „acasă”?


E un cuvînt cu o definiție foarte importantă, care stă la baza multor emoții și care ne face să ne aducem aminte de tot binele și răul care se întîmplă la noi. E un amalgam de gînduri, dar totuși sînt mai mult gînduri pozitive. Cu acasă noi asociem mama, tata, prietenii și așa mai departe.


Ce și-ar dori Pasha Parfeny să se întîmple peste 10 ani?


Eu aș vrea ca în zece ani să am alături toate rudele sănătoase și fericite. Vorbind de profesie, aș vrea să mai scot piese și mai frumoase, cu un mesaj mai profund și explicit. Să continui să fiu o persoană creativă, care va căuta diferite sensuri ale vieții. Mie îmi place și să călătoresc. Contează nu destinația, dar direcția.


Ce le-ai spune moldovenilor plecați peste hotare?


Eu i-aș ruga să participe mai activ în viața noastră socială, în tot ce înseamnă democrație, în tot ce înseamnă libertatea de exprimare și așa mai departe, pentru că doar comunicînd și spunînd ceva, vocea noastră poate fi auzită. Noi sîntem mulți, iar dacă ne-am putea organiza, să credem unul în altul și să punem mai presus binele comun decît binele personal, cred că asta ar schimba mult viața noastră comună.


În cazul în care doriţi să deveniţi protagoniştii rubricii „Nicăieri nu-i ca acasă” sau ştiţi pe cineva care, după ani de pribegie, a ales să rămînă în Republica Moldova, daţi-ne de veste la adresa de email intreaba@noi.md, iar noi cu drag vom arăta lumii întregi motivele care v-au ţinut acasă şi care nu vă lasă să plecaţi.


Partenerii rubricii sînt Biroul Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat și Președinția Republicii Moldova.


Alte ediţii ale proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” le puteţi vedea aici.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load