X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

De ce statul rămîne în continuare incapabil de gestionarea proprietății sale

14 dec. 2016,, 18:30   Politică
2623 5

Foto : replika.md

La propunerea Ministerului Economiei au fost adoptate modificări și completări în unele hоtărîri ale Guvernului ce țin de gestionarea proprietății publice.


În sfîrșit iarăși s-a stabilit că întreprinderile de stat/municipale şi societăţile comerciale cu capital public sau public-privat urmează să prezinte autorităţilor publice centrale în administrarea cărora se află, precum şi Agenţiei Proprietăţii Publice sau autorităţilor administraţiei publice locale pe al căror teritoriu administrativ sînt amplasate darea de seamă privind mărimea şi circulaţia proprietăţii, precum şi informaţia privind exercitarea funcţiilor de către persoanele împuternicite să reprezinte interesele statului/unităţii administrativ-teritoriale în acestea.

S-a decis că întreprinderile de stat şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat să prezinte și Serviciului Fiscal de Stat, trimestrial, darea de seamă potrivit unui formular specificat, cu indicarea datelor cumulative comparativ cu începutul anului.

De menționat că incapacitatea ministerelor în administrarea întreprinderilor cu cota statului în capitalul social a început încă din anul 1994, cînd a fost adoptată Legea nr.146/1994 cu privire la întreprinderea de stat. În conformitate cu legea respectivă urma ca toate atribuțiile de administrare a întreprinderilor de stat și celor cu cota parte a proprietății statului să fie transmise unui organ specializat. Pe atunci Ministerul Privatizării și Administrării Proprietății Publice. Însă ministerele de resort (miniștrii) au opus rezistență și s-a decis ca unele funcții de gestionare să fie transmise temporar ministerelor de resort. Și din anul 1994 pînă azi acele funcții temporar transmise, de către ministerele de resort nu se execută. Pe tot parcursul acestor ani a existat situația cînd nici ministerele de resort nu erau stăpîne pe întreprinderile de stat sau cu cota statului, dar nici Agenția Proprietății Publice de pe lîngă Ministerul Economiei nu este capabilă să intervină în situație.

În conformitate cu regula existentă, întreprinderile sînt obligate să prezinte dări de seamă despre activitatea la ministerele de resort, iar ministerele urmează să prezinte rapoarte Agenției Proprietății Publice. Doar că pînă acum rapoartele se prezentau anual, iar după modificările operate recent rapoarte vor fi prezentate trimestrial.

Cert este faptul că rapoartele se prezintă de către întreprinderile la care cota parte a statului în fondul lor social este mai mare decît 30%. Deci, legal și normativ restul întreprinderilor unde cota este mai mică de 30% rămîn în afara administrării de către stat – de către ministerele de profil și de către Agenția Proprietății Publice.
Cu o asemenea atitudine nu a existat ordine și nu va exista nici de acum încolo.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?