Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Analist: Autoritățile mențin un comportament nesănătos în relația cu UE

5 dec. 2016,, 11:59   Politică
2687 2

Foto: argumentul.info

Stabilitatea guvernării de la Chișinău rămîne a fi direct proporțională cu nivelul sprijinului politic și financiar acordat de UE, consideră comentatorul politic Dionis Cenușă, citat de NOI.md.


Într-un editorial pentru agenția de știri IPN, comentatorul notează că interdependența dintre stabilitatea guvernării și suportul UE poate fi dedusă din demersurile înaintate de premierul Pavel Filip în cadrul vizitei întreprinse recent la Bruxelles. În opinia lui, o asemenea condiționare din partea guvernării este nesănătoasă.

„Autoritățile de la Chișinău au confirmat la Bruxelles interesul lor mai degrabă pentru sprijinul politic și financiar al UE decît propriu-zis pentru reforme. Se păstrează un comportament nesănătos din partea autorităților care condiționează reformele cu oferirea de către UE a unui sprijin politic și financiar. Logica reformelor și felul cum acestea sînt realizate în Moldova creează impresia că autoritățile sporesc în mod conștient dependența de factorii externi, fără a produce reforme tangibile, producînd în continuare necesitatea de resurse considerabile de la donatorii externi”, explică Dionis Cenușă.

Potrivit comentatorului, asistența acordată de UE Moldovei nu trebuie să substituie sub nicio formă obligația autorităților de a valorifica reformele și a le folosi ca modalități de a produce venituri adiționale la bugetul de stat. În opinia lui, aceste venituri pot fi obținute prin aplicarea corectă a politicilor anticorupție, precum și prin gestionarea mai bună a banilor și a patrimoniului public.

Dionis Cenușă mai este de părere că declarațiile guvernării cu privire la pretinsa recuperare a încrederii partenerilor de dezvoltare sînt neîntemeiate.

„Euforia guvernanților moldoveni legată de «recuperarea» încrederii UE este exagerată. Cu toate acestea, rezultatul atins la Bruxelles generează noi premise pentru ca guvernarea și, respectiv, Partidul Democrat să-și reconstruiască gradual legitimitatea acasă”, concluzionează Dionis Cenușă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?