Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

115 ani de la nașterea lui Walt Disney

5 dec. 2016,, 19:00   Externe
2666 0

115 ani de la nașterea lui Walt Disney
Foto: agerpres.ro

Producătorul, desenatorul și regizorul Walter Elias ''Walt'' Disney, un adevărat pionier în domeniul filmului de animație, cîștigător a 22 de premii Oscar, s-a născut la 5 decembrie 1901, la Chicago, Illinois.


Și-a petrecut copilăria în Marceline, Missouri, unde a descoperit pasiunea pentru desenat. Întors, cu familia, în Chicago, a urmat cursurile Liceului McKinley, unde a excelat la orele de desen și fotografie. Walt Disney a studiat o perioadă la Kansas City Art Institute, înainte de a încerca să se înroleze voluntar în armată, imediat după intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial. A fost refuzat, pentru că nu avea decît 16 ani, dar s-a alăturat Crucii Roșii și a activat în Franța, ca șofer de ambulanță.

În 1919, se întoarce în Kansas, unde intenționa să înceapă o carieră de jurnalist. La scurt timp, însă, fratele său Roy îl ajută să se angajeze la studioul Pesmen-Rubin, unde îl întîlnește pe cunoscutul caricaturist Ubbe Eert Iwwerks. Se angajează la compania de publicitate Kansas City Film, regizînd reclame animate și experimentînd diverse tehnici cu camera de filmat. Convins că și-a descoperit vocația, Walt Disney se hotărăște să își deschidă o afacere bazată de desene animate, primul său angajat fiind Fred Harman, fost coleg la compania publicitară.

Cei doi realizează seria de desene animate Laugh-O-Grams, care, odată proiectate la cinematografele din Kansas, devin extrem de populare. Ia naștere studioul Disney, care produce o nouă serie animată numită ''Alice in Cartoonland''. Întreprinderea lui Disney nu are însă succesul scontat, astfel încît, în 1923, studioul își închide porțile.

Fără a se lăsa descurajat, Walt, împreună cu fratele său Roy și cu mai vechea cunoștință Iwwerks se mută la Hollywood, unde pune bazele Studioului Frații Disney. Aici continuă proiectul Alice, în paralel dînd naștere unor alte personaje animate, precum Oswald the Lucky Rabbit. În 1925, la studio este angajată artista Lillian Bounds, cu care, peste nu mult timp, Walt se căsătorește.

Primul personaj emblematic pentru filmele Disney a apărut în 1928, purtînd numele Mickey Mouse. Acesta figura în două scurt-metraje mute, ''Plane Crazy'' și ''The Gallopin Gaucho''. Pe moment, interesul pentru ele a fost scăzut, dar situația avea să se schimbe radical odată cu cel de-al treilea film, Steamboat Willie. De data aceasta, producția avea și coloană sonoră, vocea simpaticului șoricel fiind chiar cea a lui Walt. Succesul a fost unul considerabil, fapt care l-a determinat pe Walt Disney să creeze, în 1929, ''Silly Symphonies'', prilej cu care publicul a făcut cunoștință cu Minnie Mouse, Donald Duck, Goofy și Pluto. Filmul animat ''Flowers and Trees'' a fost primul produs color, obținînd, de altfel, un premiu Oscar. În 1933, pelicula ''The Three Little Pigs'', însoțită de melodia ''Who's Afraid of the Big Bad Wolf?'', au devenit adevărate hituri în întreaga Americă de Nord, conform www.biography.com.

Data de 21 decembrie 1937 este una de referință pentru iubitorii desenelor animate, atunci fiind proiectat, în premieră, la Los Angeles, ''Snow White and the Seven Dwarfs''. Pelicula a avut un succes colosal, atît la casa de bilete, cît și la critici, obținînd nu mai puțin de opt Premii Oscar. Au urmat filme precum ''Pinocchio'' (1940), ''Dumbo'' (1941) și ''Bambi'' (1942), pentru ca anii '50 să însemne lansarea unor noi capodopere marca ''Disney: Treasure Island'' (1950), ''Alice in Wonderland'' (1951), ''Sleeping Beauty'' (1959), ''101 Dalmatians'' (1961).

Un proiect deosebit al lui Disney a fost filmul ''Mary Poppins'' (1964), în care scenele de actorie erau amestecate cu secvențe animate.

Numele Disney este strîns legat și de ceea ce înseamnă parcurile de distracții tematice, primul fiind inaugurat la 17 iulie 1955, în California, cu denumirea Disneyland. În prezent, potrivit aboutdisneyparks.com/about/around-the-world, există parcuri Disney în Paris, Tokyo, Hong Kong, Shanghai, Florida.

Pentru activitatea sa cinematografică, Walt Disney a primit 59 de nominalizări la Oscar, cîștigînd 22. A fost nominalizat de trei ori la Globurile de Aur, fără să cîștige vreunul. Din patru nominalizări la Premiile Emmy, a cîștigat o dată. Cîteva dintre filmele sale sînt păstrate în Registrul Național de Film din SUA.

A murit la 15 decembrie 1966, din cauza unui cancer la plămîni, urmare a faptului că a fost un fumător înrăit încă din adolescență. Creatorul lui Mickey Mouse și al celebrului parc Disneyland a influențat arta mondială prin imaginație, spirit de inovație și optimism.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?