Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

Omagiu actorului Mihai Volontir. Cinci lucruri curioase despre Budulai

9 mar. 11:15   Societate
6861 0

Cunoscutul artist, Mihai Volontir, s-a născut la 9 martie în anul 1934 în satul Glinjeni, raionul Rezina.

A făcut studii la Şcoala pedagogică din Orhei 1952-1955 de la vîrsta de 18 ani a început să lucreze în calitate de învăţător la şcoala rurală din satul Păpăuţi, Rezina, după absolvirea cărora este numit directorul Căminului cultural din satul Lipceni (raionul Rezina).

Începînd cu anul 1957, este actor la Teatrul Muzical-dramatic (în prezent: Teatrul Naţional) „Vasile Alecsandri” din Bălţi, unde debutează în spectacolul „Chiriţa din Iaşi” în rolul Surugiului, devenind în scurt timp actorul cu cele mai multe roluri principale, dar şi regizor al multor spectacole.

Mai jos vedeți cinci lucruri curioase despre Budulai:

1. Talentul strălucit și original al lui Mihai Volontir a fost apreciat cu o mulțime de atribuții și titluri, dar nu toți știu că el nici măcar nu a făcut studii de actorie. Mihai Volontir este de profesie învățător. El a profesat cîțiva ani, apoi, devenind șeful clubului din sat, s-a interesat de actorie și a plecat pe urmele fraților mai mari, care erau artiști la Teatrul de Operă din Brașov. În 1957, la un concurs republican de artiști amatori, Volontir a fost observat de fondatorul Teatrul Muzical-Dramatic „Vasile Alecsandri” din Bălți, Boris Harcenco, care l-a și invitat în trupa sa.

2. În arsenalul lui Mihai Volontir se află 120 de spectacole și 40 de filme. Calea în cinematografie i-a fost deschisă de regizorul Gheorghe Vodă, care i-a încredințat actorului fără diplomă rolul principal, al lui Ivan Turbincă, în filmul istoric „Se caută un paznic”. După ce filmul a fost lansat pe marile ecrane, cu „talentul din Bălți” a vrut să lucreze chiar Emil Loteanu. Însă aceste două personalități de creație, înzestrate, dar în același timp și complicate, așa și nu au reușit să găsească un limbaj comun și pelicula „Această clipă” a fost singura lor colaborare.

3. Dacă rolul lui Dimitrie Cantemir l-a făcut popular pe Mihai Volontir în patrie, apoi filmările în primul blockbuster sovietic „Manevra de răspuns” a făcut să vorbească despre actorul din Moldova întreaga Uniune Sovietică. Acest film, în 1978, a depășit toate recordurile, în mare măsură datorită favoritului publicului Mihai Volontir.

4. Faima lui Mihai Volontir a venit odată cu rolul principal din serialul televizat „Țiganul”. Actorul atît de bine și-a însușit imaginea eroului său, că mulți așa și îl numeau – Budulai.


5. În anul 2000, Mihai Volontir a fost desemnat cel mai bun actor al secolului XX din cinematografia moldovenească.

Mai multe informații despre artiștii din Republica Moldova puteți găsi, accesînd site-ul moldovenii.md.

20
3
1
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?