X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Trump, gestul care va înfuria China

3 dec. 2016,, 22:00   Externe
2396 0
Trump, gestul care va înfuria China
Foto: rbc.ru

Donald Trump a discutat la telefon cu președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, gest care a înfuriat China.


Totodată, inițiativa este una fără precedent din 1979, de la ruperea relațiilor diplomatice dintre cele SUA și Taiwan, notează AFP. Casa Albă a reacționat imediat, în timp ce miliardarul ajuns la Casa Albă și-a explicat gestul pe Twitter.

În 1979, președintele american de atunci, Jimmy Carter a adoptat politica unei singure Chine, iar de atunci niciun lider american nu a discutat cu președintele Taiwanului. Donald Trump nu a respectat însă această decizie, ci a vorbit cu Tsai Ing-wen.

„În timpul discuției, cei doi lideri au luat notă de stadiul relațiilor strînse din domeniul economic, politic și de securitate dintre Statele Unite și Taiwan”, se arată într-un comunicat transmis de echipa lui Donald Trump.

Un oficial din cadrul reprezentanței taiwaneze la Washington a evitat să confirme, pentru Reuters, că discuția a avut loc, dar a apreciat că un astfel de demers ar fi unul „istoric”, primul de la momentul cînd America a tăiat legăturile diplomatice cu Taiwanul.

Reacția Casei Albe, după inițiativa lui Donald Trump

Gestul lui Donald Trump a stîrnit reacții de la Casa Albă, care și-a reafirmat angajamentul față de politica unei singure Chine „Nu s-a schimbat nimic. Rămînem consecvenți politicii unei singure Chine”, a declarat, pentru AFP, Emily Horne, purtătorul de cuvînt al Consiliului de Securitate Națională (NSC).

Donald Trump a explicat inițiativa

Totodată, ulterior, Donald Trump a explicat acest gest, pe rețeaua de socializare Twitter. Mai întîi, el a vrut să clarifice că nu a fost el cel care a inițiat această discuție.

„Președintele Taiwanului m-a sunat pe mine pentru a îmi transmite felicitări pentru victorie. Mulțumesc!” a fost primul mesaj transmis de Trump pe acest subiect.

El a revenit apoi cu un nou mesaj. „E interesant că Statele Unite vînd anual Taiwanului echipamente militare de miliarde de dolari, dar eu nu ar fi trebuit să accept un apel telefonic de felicitare”.

China a reacționat dur

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a reacţionat dur cu privire la discuţia telefonică dintre Donald Trump şi Tsai Ing-wen. Diplomatul chinez a aruncat vina pe liderii taiwanezi, care practică „acţiuni meschine”.

„Vorbim doar de partea taiwaneză care se implică în acţiuni meschine şi nu poate să schimbp structura unei singure Chine. Această politică este deja recunoscută de către comunitatea internaţională. Cred că nu va schimba poziţia de durată a politicii unei singure Chine în cadrul administraţiei Statelor Unite”, a declarat Wang Yi.

De asemenea, demnitarul chinez a adus în discuţie şi convorbirea telefonică dintre Donald Trump şi preşedintele Xi Jinping, în care miliardarul republican a lăudat China.

Donald Trump l-a invitat pe controversatul președinte filipinez la Casa Albă

Pe lîngă convorbirea cu președintele Taiwanului, Donald Trump a mai discutat și președintele filipinez, cu liderul afgan și cu cel din Singapore. Miliardarul, care va fi învestit în funcție pe 20 ianurie, l-a invitat pe controversatul președinte filipinez Rodrigo Duterte la Casa Albă, în ciuda relaţiilor extrem de tensionate dintre Washington şi Manila, relatează Reuters.

Discuţia dintre miliardarul republican şi controversatul preşedinte filipinez are loc într-o perioadă de gravă incertitudine privind relaţiile viitoare dintre Statele Unite şi Filipine – care reprezintă cel mai important aliat american din Asia. Anterior, Duterte şi-a exprimat ostilitatea faţă de Statele Unite şi a ameninţat că va rupe relaţiile importante din domeniul securităţii şi apărării existente între Washington şi Manila.

Donald Trump a discutat doar cîteva minute cu preşedintele Duterte.

Rodrigo Duterte şi-a preluat mandatul prezidenţial în urmă cu doar cinci luni, dar a reuşit să compromită alianţa istorică cu Statele Unite şi să reîndrepte politica externă a Filipinelor spre rivali precum China. De asemenea, experţii vorbesc despre posibilitatea unei noi alianţe dintre Manila şi Moscova.Preşedintele filipinez nu s-a sfiit să laude regimul politic din China, în timp ce l-a catalogat ”fiu de curvă” pe președintele american Barack Obama.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?