X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Proiectul unei staţii de producere a biogazului, prezentat la Chișinău

30 noi. 2016,, 17:00   Business
2736 1
Проект создания станции по производству биогаза представлен в Кишиневе
Foto: sdelanounas.ru

Miercuri, în cadrul Săptămînii anuale "Moldova Eco-Energetică", a fost prezentat proiectul de creare a unei staţii de producere a biogazului în raionul Călăraşi şi proiectul de fabricare a materialelor de izolare termică din lînă de oi.


Prezentarea a avut loc în cadrul concursului "Cea mai bună idee eco-responsabilă" 2016.

Directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Mihail Stratan, a spus că autorii acestor proiecte, declarate drept cele mai bune din acest an, vor fi premiaţi în cadrul Galei de premiere, pe 2 decembrie. Ei vor primi distinşi cu premiul "Cea mai bună idee eco-responsabilă" şi vor beneficia de asistenţa Agenţiei.

"De asemenea, noi vom ajuta să găsim investitori pentru realizarea proiectelor. Cîştigătorul de anul trecut – proiectul "Oraşul inteligent" (Smart City) – a găsit deja finanţare", a spus el.

Directorul Agenţiei pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), Octavian Apostol, a amintit că instituţia sa subvenţionează înregistrarea invenţiilor din Moldova în alte ţări, iar suma subvenţiilor este de 3 mii de euro. El a mai spus că invenţiile ce ţin de energia ecologică şi de eficienţa energetică vor avea prioritate la subvenţionare.

Întreprinderea de creştere a animalelor "Strapit" din raionul Călăraşi a prezentat proiectul de producere a biogazului. Ideea constă în transformarea deşeurilor de la ferme în biogaz, care va fi folosit pentru producerea energiei electrice şi a căldurii. Valoarea proiectului se estimează la 51 mil. lei.

Prezentînd proiectul de fabricare a materialelor de izolare termică din lînă de oi, reprezentanta companiei "Sandilana" din Drochia, Alexandrina Şian, a spus că anual în Moldova se produs peste 2 mii de tone de lînă, însă doar o mică parte din aceasta este folosită în industria textilă.

"Termenul de valabilitate pentru o asemenea termoizolare ajunge la 100 de ani, fiind cu 50 de ani mai mare decît alte materiale de izolare. Însă şi preţul este mai mare. Acest material nu prezintă pericol pentru locuitorii casei, deoarece este natural", a spus ea.

Experţii AGEPI au organizat atelierul de lucru "Rolul proprietăţii intelectuale în dezvoltarea întreprinderii care a fost fondată pe tehnologii moderne". Oaspeţii evenimentului au fost informaţi despre importanţa protejării drepturilor lor şi despre subtilităţile legislaţiei în domeniul proprietăţii intelectuale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?