X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

De ce Trump riscă să nu-și ducă mandatul pînă la sfîrșit

18 noi. 2016,, 01:00   Externe
6112 4
De ce Trump riscă să nu-și ducă mandatul pînă la sfîrșit
Foto: unimedia.info

Allan J. Lichtman, istoric la Universitatea Americana din Washington, cel care a prezis corect rezultatul alegerilor prezidențiale din ultimii 32 de ani, este de părere că Donald Trump va fi suspendat din funcția de președinte.


„Exista șanse mari ca Donald Trump să fie suspendat”, a afirmat Lichtman intr-o emisiune la CNN.

Potrivit lui, de-a lungul timpului a folosit un sistem propriu de 13 afirmații adevărate sau false pentru a aprecia dacă partidul aflat la putere va deține în continuare puterea la Casa Albă. Însă, atunci cînd vine vorba despre prezicerea suspendării lui Trump, a precizat că se bazează doar pe intuiție.

„În primul rînd, în viața sa s-a jucat iresponsabil cu legea. A condus o organizație ilegală de caritate în statul New York", susține profesorul.

Moderatoarea CNN a subliniat că acuzațiile respective nu au fost dovedite în instanță și l-a întrebat de ce crede că Trump ar putea fi suspendat, atîta timp cît republicanii dețin majoritatea atît în Camera Reprezentanților, cît și în Senat.

„Republicanii sînt agitați în ce îl privește pe Donald Trump. Este scăpat din frîu. Nimeni nu știe ce crede cu adevărat sau unde se poziționează. Nu poate fi controlat. Republicanii ar prefera în mare măsură să îl aibă pe Mike Pence, un republican conservator absolut predictibil”, susține Lichtman.

Ce spunea Lichtman în septembrie despre cîștigătorul alegerilor prezidențiale:

Mai mulți președinți americani au trecut prin această procedură de suspendare, însă doar Andrew Johnson și Bill Clinton au fost suspendați de Camera Reprezentanților. În cazul lor, ei au fost salvați ulterior de Senat.

Referitor la Richard Nixon, acesta a demisionat în anul 1974, în plin proces de suspendare la Camera Reprezentanților, ca urmare a scandalului Watergate.

Cum decurge procesul de suspendare

Orice membru al Camerei Reprezentanților poate demara pe cont propriu procedurile de suspendare, fie prezentînd o listă de acuzații, fie solicitînd sesizarea comisiei competente.

Mai departe, dacă majoritatea membrilor Casei Reprezentanților votează pentru suspendare, cazul este trimis Senatului, camera decizională, unde, de asemenea, este așteptat un vot. Aici procedura se desfășoară sub forma unui proces, fiecare parte avînd dreptul de a chema martori și de a cere examinări.

După ce ascultă toate acuzațiile, senatorii deliberează în privat, iar Constituția americană prevede o majoritate de două treimi pentru a se lua o decizie. Motivarea achitării sau demiterii președintelui este apoi trimisă secretarului de stat. Dacă sentința îi este defavorabilă, președintele este automat revocat din funcție și poate primi interdicție de a mai ocupa o funcție, putînd chiar și să fie urmărit penal.

În prezent, republicanii dețin majoritatea atît în Cameră, cît și în Senat. Raportul de forțe s-ar putea schimba peste doi ani, cînd vor avea loc alte alegeri pentru Camera Reprezentanților, însă chiar și în acel caz democrații nu vor avea nici măcar majoritatea în Senat, departe de cele doua treimi necesare pentru o eventuală destituire a președintelui.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?