Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Completări semnificative în legislațiea despre organizarea sistemului judecătoresc – CSM și CSJ

13 noi. 2016,, 13:00   Societate
2422 1

Существенные дополнения в законодательство об организации судебной системы - ВСМ и ВСП
Foto: ipn.md

În Constituție se va propune de menâionat, precum că o parte importantă a membrilor CSM trebuie să fie judecători.


În acest context, va fi redus numărul membrilor de drept, de la 3 la 1, numărul judecătorilor va fi mărit de la 6 la 7, iar a reprezentanților societății civile - de la 3 la 4. Astfel, CSM va fi format din 7 judecători, 4 reprezentanți ai societății civile și 1 membru de drept.

Pentru a asigura o sincronizare între legislație și noile prevederi ale Constituției a fost propus și un proiect de lege care prevede modificări și completări la Legea nr.514/1995 privind organizarea judecătorească, Legea nr.544/1995 cu privire la statutul judecătorului, Legea nr.947/1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii și Legea nr.789/1996 cu privire la Curtea Supremă de Justiție, care urmează a fi adoptat de către Prlament.

Modificarile propuse vin să asigure prevederile Planului de acţiuni pentru implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011–2016, adoptată prin hotărîrea Parlamentului nr.6/2012.

Completarea Legii privind organizarea judecătorească presupună că și Preşedintele şi vice ai Curţii Supreme de Justiție vor fi numiți în funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, pe un termen de 4 ani.

Completările și modificările la Legea cu privire la statutul judecătorului presupun că judecătorii judecătoriilor, curţilor de apel și Curții supreme de Justiție vor fi numiți în funcţie, din numărul candidaţilor selectaţi prin concurs, de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorii sînt numiţi în funcţie pînă la atingerea plafonului de vîrstă de 65 de ani.

Judecătorul va beneficia doar de imunitate funcţională. Judecătorul nu va putea fi tras la răspundere pentru opinia sa exprimată în înfăptuirea justiţiei şi pentru hotărîrea рronunţată dacă nu va fi stabilită, prin sentinţă definitivă, vinovăţia lui de abuz criminal.

Documentul propus conține modificări cu referire și la judecătorii care au fost numiți în funcție pentru perioada inițială de 5 ani și care, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, nu vor fi numiții în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Astfel, se propune ca aceștia să fie considerați numiți în funcție până la atingerea plafonului respectiv. Noile reglementări vor fi aplicate tuturor judecătorilor, fără cheltuieli suplimentare a resurselor financiare și umane determinate de organizarea evaluării performanțelor, necesară actualmente pentru numirea în funcție a judecătorilor până la atingerea plafonului de vârstă.

Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii se propune a fi completată cu prevederea, precum că în componenţa CSM vor intra judecători, reprezentanți ai societății civile cu experiență în domeniul dreptului și Ministrul Justiției, care va fi membru de drept.

Patru membri ai CSM din rîndul reprezentanților societății civile cu experiență în domeniul dreptului, vor fi selectaţi în mod deschis şi transparent de către Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului în urma unui concurs public, și se vor numi de către Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

În CSM prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, vor fi numiți deja 7 membri. În present - șase.

Judecătorii Curţii Supreme de Justiţie vor fi numiţi în funcţie de Președintele Republicii Moldova, la propunerea CSM, în termen de 30 de zile de la data înregistrării.

În cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului la funcţia de judecător al CSJ cu funcţia respectivă, de încălcare a legislaţiei de către acesta sau de încălcare a procedurilor legale de selectare şi promovare a lui, CSM va fi informat de către Preşedintele

Președintele RM. În cazul apariţiei unor circumstanţe care necesită o examinare suplimentară, CSM va fi anunţat despre prelungirea acestui termen.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?