X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Progresele Moldovei în aplicarea Acordului de asociere, discutate la Bruxelles

18 oct. 2016,, 12:06   Politică
2429 2
Комитет по ассоциации РМ-ЕС обсудил выполнение обязательств Молдовой
Foto: politobzor.net

Comitetului de Asociere RM-UE a discutat luni la Bruxelles, în a doua reuniune, progresele înregistrate de Moldova în implementarea Acordului de asociere cu UE.


Surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene au relatat că delegaţia Moldovei a fost condusă de viceministrul Daniela Morari, iar cea a UE – de directorul pentru Parteneriatul Estic, Rusia, Asia Centrală şi OSCE în cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă, Luc Devigne.

În cadrul secţiunii dedicate dialogului politic şi reformelor, un subiect aparte a vizat organizarea alegerilor prezidenţiale, în special modul în care sînt respectate recomandările organizaţiilor internaţionale de referinţă. De asemenea, au fost examinate măsurile întreprinse în vederea respectării angajamentelor aferente funcţionării unui stat de drept, inclusiv reforma Curţii Constituţionale, combaterii corupţiei, reformei administraţiei publice şi cooperarea cu societatea civilă.

Potrivit comunicatului, partea UE a reiterat disponibilitatea de a sprijini Republica Moldova în implementarea acestor reforme, menţionînd cu titlu aparte programul de asistenţă destinat reformei administraţiei publice. La acest capitol autorităţile moldoveneşti au fost încurajate să asigure o continuitate procesului prin includerea în procesul de reformare şi a autorităţilor locale, asigurînd promovarea principiului de descentralizare.

La examinarea capitolelor privind reforma justiţiei şi combaterea corupţiei au fost prezentate detalii referitoare la noile pachete de legi adoptate în cadrul Foii de parcurs de reforme prioritare de Parlamentul Moldovei, dar şi informaţii privind aplicarea acestora.

Domeniul economic a fost marcat de dialogul Republicii Moldova cu FMI, inclusiv nivelul de implementare a recomandărilor relevante sectorului bancar. În cooperarea sectorială spectrul discuţiilor a fost extrem de vast, acoperind domeniul transporturilor, energeticii, mediului, agriculturii şi dezvoltării rurale, culturii, ştiinţei, cercetării, sănătăţii, statisticii, cooperării regionale.

Discuţiile privind cooperarea în domeniul comercial şi implementarea componentei Acordului de asociere privind Zona de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE vor continua pe 19 octombrie, în cadrul Comitetului de Asociere RM-UE în configuraţie comerţ.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?