Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Filip: Legile adoptate sînt importante pentru deblocarea finanțării externe (VIDEO)

27 sep. 2016,, 12:12   Economie
2452 2
Филип: Принятые законы важны для деблокирования внешнего финансирования
Foto: diez.md

Pachetul din 7 legi adoptat ce ține de sistemul bugetar și sectorul financiar-bancar, pentru care Guvernul Moldovei și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului, este extrem de important pentru semnarea Acordului cu FMI și deblocarea finanțării externe din partea partenerilor de dezvoltare.


Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul Pavel Filip în timp ce le prezenta deputaților legile pentru care Cabinetul de miniștri și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului, relatează NOI.md.

Astfel, Guvernul și-a angajat răspunderea pentru următoarele documente: Legea privind redresarea și rezoluția băncilor, Legea privind modificarea și completarea unor acte legislative ce țin de proiectul de lege privind redresarea și rezoluția băncilor, Legea cu privire la depozitarul central al valorilor mobiliare, Legea privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat nr.807 din 17.11.2014 şi nr.101 din 01.04.2015, precum și amendamentele la Legea bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale și bugetului asigurărilor medicale pe acest an.

Șeful Guvernului a spus că aceste documente urmează să fie aprobate în termen restrîns, ținînd cont de responsabilitatea autorităților față de țară, cetățeni și partenerii externi. Potrivit lui, acesta este un pas important care trebuia făcut pentru restabilirea finanțării externe și asigurarea stabilității în țară. Legile aprobate au fost coordonate cu partenerii externi și vor contribui la restabilirea încrederii lor în țară. Aceasta este singura soluție corectă și viabilă la momentul actual.

Pavel Filip a menționat că legile asumate de Guvern sînt orientate spre consolidarea cadrului legislativ ce ține de reglementarea și supravegherea sectorului bancar, acordarea autorităților instrumentelor pentru imixtiune în cazul apariției unor dificultăți în activitatea băncilor. Legile vor consolida oportunitățile BNM de gestiune și supraveghere a sectorului financiar-bancar și vor contribui la prevenirea apariției crizelor în sistem.

Legile au menirea să asigure realizarea în practică a recomandărilor experților FMI și BM pe marginea ameliorării situației în sectorul financiar-bancar pentru implementarea standardelor internaționale în domeniul transparenței și responsabilizării.

Premierul a specificat că urgența adoptării legilor este condiționată de termenul restrîns în care Moldova urmează să execute condițiile necesare pentru aprobarea de către conducerea FMI a Acordului de finanțare a Moldovei în octombrie.

Pavel Filip a menționat că noul program cu FMI va permite deblocarea fondurilor externe pentru susținerea dezvoltării economice a Moldovei, asigurarea stabilității macroeconomice și financiare a acesteia, implementarea reformelor structurale, precum și reluarea programului de finanțare suspendat anterior, care expiră la finele anului curent.

Premierul a menționat că Legea privind redresarea și rezoluția băncilor reprezintă cadrul legislativ pentru managementul crizelor în instituțiile financiare. Documentul conține soluțiile juridice, diverse instrumente și mecanisme noi pentru imixtiune operativă și eficientă și soluționarea eventualelor dificultăți cu care se confruntă băncile, pentru neadmiterea transferării cheltuielilor, eventuala restructurare și lichidare a acestora în bugetul public național. Noile instrumente ale imixtiunii statului sînt necesare pentru prevenirea insolvabilității băncilor sau, dacă această situație totuși se va produce, pentru minimizarea consecințelor acesteia, reducerea influenței asupra sistemului bancar în ansamblu.

Amendamentele la Legea instituțiilor financiare, Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei și alte legi sînt menite să asigure corelarea cadrului legislativ în vigoare cu elementele noului cadru legislativ propus pentru redresarea și rezoluția băncilor, extinderea abilităților Băncii Naționale, îmbunătățirea managementului corporativ al băncilor, asigurarea transparenței și calității de acționariat, gestiunea adecvată a riscurilor.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?