Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Două luni de controale în școlile și grădinițele din țară

9 sep. 2016,, 16:15   Societate
4226 4
Два месяца проверок в школах и детских садах страны
Foto: noi.md

În urma unui șir de sesizări parvenite din partea părinților către Ministerul Educației privind colectările ilicite de bani în școli și grădinițe, au fost dispuse organizarea controalelor neplanificate în aceste instituții, informează NOI.md.


Potrivit ministrului Educației, Corina Fusu, în majoritatea cazurilor sesizate, de la părinți s-au solicitat bani pentru procurarea manualelor, alimentația copiilor, grupele cu program prelungit și alte situații. Din acest motiv, în instituțiile de învățămînt vor fi efectuate controale neplanificate, pe parcursul lunii septembrie-octombrie. Acestea vor fi efectuate de Inspectoratul Școlar Național, iar părinții care în continuare se vor ciocni cu situații corupte își pot depune sesizările direct la Inspectorat sau la Ministerul Educației.

„Cadrele didactice și manageriale nu au dreptul, sub nicio formă, să inițieze, să intermedieze și să participe la colectarea banilor de la părinți sau elevi. Totodată, subliniez aici și lipsa transparenței privind gestionarea bugetului școlii, precum și interesul scăzut al părinților privind activitatea instituției de învățămînt pe care o frecventează copilul lor”, a declarat Corina Fusu.

La fel, ministrul a accentuat faptul că elevii claselor I-IV primesc manualele gratuit, fără a achita taxa de închiriere. Taxa de chirie nu este stabilită arbitrar, de către profesori sau directori, ci este aprobată de Ministerul Educației. Setul de manuale asigurat și oferit prin schema de închiriere satisface complet cerințele curriculare și nu este necesar ca părinții să cumpere alte manuale.

Tot aici, Corina Fusu a menționat că alimentația copiilor din grădinițe și clasele I-IV este asigurată de stat, iar în raioanele de est ale Moldovei – asigurați cu mesele necesare sînt și elevii claselor V-XII.

Conform Codului penal, coruperea pasivă se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la patru mii la șase mii de unități convenționale și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani. Profesorii neonești vor fi sancționați și disciplinar.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?